Iako su hoteli u Dalmaciji radili bolje nego ikada prije, a Split će prvi put i zimi biti povezan s nekoliko europskih metropola izravnim zračnim linijama, hotelijeri su, pritisnuti visokim računima za struju, odlučili zatvoriti vrata. Tako će cijela Makarska rivijera, koja ljeti ostvaruje milijune noćenja, ovu zimu ostati na samo dva ili tri otvorena manja hotela.

Od vrata do vrata, od hotela do hotela. Svugdje isto. Hoteli su na Makarskoj rivijeri zatvoreni. Nisu pomogli ni sjajna sezona ni rast prihoda. Nije pomogla ni nikad bolja i sunčanija posezona.

Uplatnice za struju su, kažu za HRT u Brelima, omča oko vrata.

''Troškovi su otišli u nebesa da se jednostavno ne isplati. Nešto što ste plaćali 100 sada je 300, isto tako cijena hrane je išla gore. Sami znamo da cijene padaju u studenome tako da troškovi ruše prihode i mi smo zatvorili'', kaže Krunoslav Šošić, voditelj destinacije, Bluesun Hotels.

Pozdravljaju više izravnih letova prema Dalmaciji ove zime, ali sve je to premalo.

''Mislim da bi država trebala stimulirati puno više letova prema Splitu, Dubrovniku, Zadru, jer pogledajte kakvo je vrijeme ovdje, kod nas je ljeto i cijela Europa bi bila tu'', kaže Šošić.

U Splitu druga priča. Ipak će se raditi.

''Mi ostajemo već tradicionalno otvoreni kroz cijeli zimski period, veselimo se što ćemo imati lokalne goste, goste iz regije da dođu na wellness vikend, uživaju u gastro-delicijama i suncu'', kaže Kristina Rogaljska, direktorica prodaje, Radisson Blue.

''Postoje hotelske kuće i to veliki broj kada govorimo o Splitu koje su unaprijed razmišljale i potpisale Ugovore s opskrbljivačima energije tako da oni imaju zagarantiranu cijenu i sama ta energija neće utjecati na izlaznu cijenu koju plaća gost'', kaže Joze Tomaš, direktor Županijske komore Split.

Na otocima kao i na Makarskoj rivijeri hoteli ove zime neće raditi, a nakon 50 godina zbog visokih troškova prvi put vrata je zatvorila i Medena pokraj Trogira.