U skladu s ciljevima i fokusom Reformske agende, zastupnici Zastupničkog  doma Federalnog parlamenta sutra bi se trebali očitovati o novim zakonskim rješenjima koji se odnose na porez na dohodak i doprinose.

Svrha zakona o porezu na dohodak je "osigurati javni prihod za županijske proračune, kroz namet poreza na dohodak fizičkim licima rezidentima Federacije i nerezidentima koji ostvaruju dohodak na teritoriju Federacije". Namjera Vlade FBiH je, kao predlagača zakona, da se smanji porez na niska primanja i proširi osnovica dohotka za do sada neoporezive naknade i prihode.  

- S ciljem zaštite dohotka iz osnove radnog odnosa, a koji su u iznosi ispod 700 KM na mjesečnoj razini , uvodi se osobni  odbitak koji će se odraziti kao nulta stopa poreza na dohodak na primanja do 700 KM. Na ovaj način zaposlenici s primanjima do 700 KM oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak – stoji u obrazloženju Nacrta zakona o porezu na dohodak.

Proširenje porezne osnovice, predviđa se, na način da se uključuju naknade na ime toplog obroka, prijevoza i regresa prilikom obračuna poreza, koje dosad nisu bile oporezovane niti su na njih plaćali doprinosi iz kojih zaposlenik stiče pravo na miorvinu ili na zdravstvo ili na naknadu prilikom prestanka rada.

Pored toga, predloženo je smanjene stope doprinosa koju su dosad plaćali poslodavci sa 41,5 posto na 33 posto, što će utjecati  na zadržavanju istih troškova poslodavca na minimalnim primanjima zaposlenih, ali će se smanjivati njegovi troškovi kod zaposlenih sa većim primanjima.

Obračun poreza na dohodak će se vršiti na način da se od ukupnog prihoda umanje obvezni doprinosi od 33 posto i osobni odbitak od 700 KM mjesečno, i na tako dobijenu osnovicu primijene stope poreza.

Porez na dohodak će se obračunavati primjenom progresivnih poreznih stopa – 13 posto na iznos osnovice do 800 KM mjesečno ( 9.600 godišnje), i po stopi 20 posto na razliku osnovice veće od 800 KM mjesečno (više od 9.600 godišnje).

Primjenom navedenih stopa, Vlada Federacije BiH smatra da se postiže „fer i pravičan raspored poreznog tereta, jer će zaposleni s višim primanjima plaćati i više poreza, a zaposleni s niskim primanjima plaćati manje poreza na dohodak".

Donošenje novog zakona o porezu na dohodak predloženo je budući da se izmjene i dopune odnose na više od 50 posto postojećeg teksta Zakona, koji je u primjeni iskazao niz slabosti, što se najviše ogleda u uskoj i fleksibilnoj poreznoj osnovici dohotka te nedorečenosti pravne norme.

Uz navedena zakonska rješenja, zastupnici  će na dvodnevnom zasjedanju razmatrati i nacrte zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, te Prijedlog Programa rada Zastupničkog  doma Parlamenta FBiH za 2017. godinu i predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Razvojnu politiku javnih financija i Projekt podrške zapošljavanju.