Europski parlament u ponedjeljak je objavio da je započeo proceduru ukidanja imuniteta dvojici zastupnika, nakon zahtjeva belgijskog pravosuđa koje istražuje korupcijski skandal Europske unije i Katara.

Dva izvora bliska istrazi rekla su da je riječ o belgijskom zastupniku Marcu Tarabelli i talijanskom Andrei Cozzolinu, pripadnicima grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D), piše Hina.

"Na zahtjev belgijskih pravosudnih tijela pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici zastupnika u Europskom parlamentu", objavila je na Twitteru predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola.

"Neće biti nekažnjivosti", rekla je.

Tarabellin odvjetnik Maxim Toller rekao je da se njegov klijent slaže s oduzimanjem imuniteta. Ranije je Belgijanac negirao krivnju, rekavši da "apsolutno nema što skrivati" i da će "odgovoriti na sva pitanja istražitelja".

Cozzolino nije odgovorio na Reutersove upite. Prošli mjesec rekao je talijanskim novinskim agencijama da nije bio pod istragom.

"Nisam ispitan. Nije bilo pretresa, niti mi je ured zapečaćen", rekao je tada.

U prosincu su dva izvora rekla da je Francesco Giorgi, jedan od glavnih osumnjičenika u istrazi uz partnericu, smijenjenu potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili, priznao da je primio mito Katara kako bi utjecao na odluke te institucije o bliskoistočnoj zemlji. Giorgi, pomoćnik u EP-u, navodno je rekao kako sumnja da su Tarabella i Cozzolino primili katarski novac. Grkinja Kaili negirala je krivnju.

Belgijski sud je 22. prosinca presudio da će Kaili ostati u pritvoru još mjesec dana, dok se nastavlja istraga o korupcijskom skandalu, jednim od najvećih za EU.