Na društvenim mrežama se, otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio "djelomičnu mobilizaciju" zbog rata u Ukrajini, pojavljuje sve više snimaka koje svjedoče kako ta mobilizacija protječe u praksi.

Odmah nakon što su Vladimir Putin i njegov ministar obrane Šojgu prekjučer najavili mobilizaciju, Rusi su počeli masovno bježati iz zemlje, o čemu svjedoče i informacije o razgrabljenim avionskim kartama za letove iz Rusije, ali i gužve na granicama sa susjednim zemljama.
 


Danas se na društvenim mrežama proširila snimka koju je na svom Twitteru podijelio i novinar ABC Newsa Patrick Reewell. Na snimci se vidi uniformirani muškarac kako u, po svemu sudeći, centru za regrutaciju, viče na okupljene muškarce koji glasno izražavaju svoje nezadovoljstvo.

"Sad ste u vojsci, svi ste vojnici!"

"Za koji kurac vrištite kao žene? Začepite usta i ponašajte se prikladno, zašto svi vičete?", urla uniformirani muškarac na okupljene, pa dodaje: "Sad se ste u vojsci. To je to. Igre su gotove. Sad ste svi vojnici!".

"Tri dana ste ovdje. Onda letite, a obuka vam počinje za dva tjedna. Potom ide popunjavanje postrojbi. Bit ćete plaćeni kao da ste na ugovoru, ovisno o vašem činu. Dobit ćete isplate za borbu, status veterana, sve do kraja specijalne operacije (rata u Ukrajini, op.a.), a onda idete doma", navodi regruter.

"Nećete dobiti otkaz na poslu, vaša radna mjesta su rezervirana", navodi.