Ivica Todorić jutros se u 9:04 predao britanskoj policiji, koja ga je uhitila temeljem Europskog uhidbenog naloga.

Podsjetimo, Todorić se predao britanskoj policiji nakon što je prošli tjedan izdan Europski uhidbeni nalog, a osvanuo je i na Europolovom popisu najtraženijih bjegunaca.

No, pitanje koje se mnogima nameće nakon Todorićeve predaje je - zašto? Zašto se najtraženiji hrvatski bjegunac, ujedno i jedini Hrvat na Europolovom popisu najtraženijih bjegunaca, predao policiji?

Iako ima i onih koji će s oduševljenjem reagirati na Todorićevu predaju i uhićenje, zapravo se radi o - taktičkom i dobro promišljenom potezu, piše Index.hr

Naime, laički rečeno, Todorićeva pozicija je puno povoljnija ako se sam preda nego u slučaju da ga policija pronađe i uhiti. Predajom Todorić ostavlja dojam da surađuje s organima progona i da se nema namjeru skrivati. S druge strane, predajom je osigurao da će proces njegovog izručenja potrajati dulje nego što bi trajao u suprotnom slučaju - da ga je policija uhitila.

U tom kontekstu su zanimljive su i špekulacije koje se danas provlače javnim prostorom prema kojima je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija dojavila Todorićevu adresu britanskoj policiji, pa je Todorić jutrošnjom predajom zapravo preduhitrio uhićenje koje bi mu otežalo situaciju.

Todorić će se pokušati izvući na politički progon

Todorić će tijekom popodneva pred sudom u Westminsteru dati tzv. ekstradicijski iskaz, pri čemu bi njegovi odvjetnici, kao što su već i najavili, mogli tvrditi da bi Todorić u Hrvatskoj mogao imati problema zbog navodnog političkog progona.

I sam Todorić je u više navrata na svom blogu pokušao ostaviti dojam da se protiv njega vodi politički motiviran proces. Treba podsjetiti i na jednu od rijetkih izjava njegove zagrebačke odvjetnice Jadranke Sloković, koja je na dan kad je pokrenuta akcija Agrokor uhićenjem Todorićevih direktora i revizora, ustvrdila kako je "počeo politički obračun s Ivicom Todorićem".

Nije slučajno odabrao Veliku Britaniju

Još uvijek aktualni vlasnik koncerna Agrokor nije slučajno izabrao Veliku Britaniju kao zemlju čije će pravosuđe odlučivati o njegovom izručenju Hrvatskoj.Naime, Todorić je na sudu u Londonu u utorak popodne rekao da se protivi izručenju u Hrvatsku, što znači da postupak može trajati 60 dana, a možda čak i dulje od toga - ovisno o mogućim pravnim komplikacijama koje bi se mogle pojaviti u tom periodu.

Velika Britanija izručila tek oko 10 posto traženih osoba

Za kraj treba napomenuti još jedan prilično važan podatak: Velika Britanija je prošle godine izručila tek oko 10 posto osoba za koje je zatraženo izručenje iz drugih zemalja. S obzirom na činjenicu da je Todorić nesumnjivo angažirao vrhunske pravne stručnjake, za očekivati je da će se njegovo izručenje itekako oduljiti, pa je iluzorno očekivati da ćemo vlasnika Agrokora uskoro vidjeti u Hrvatskoj.