Ako sol držite u hladnjaku, brzo će se stvoriti grudice. Ipak, možete iskoristiti ovaj učinak: grudice nastaju kada sol upije višak vlage iz unutrašnjosti hladnjaka. Ovo je korisno za sprječavanje stvaranja plijesni u hladnjaku, do koje može doći ako se nakupi previše kondenzacije. Kako biste spriječili da hrana poput voća i povrća u hladnjaku brzo uvene ili se stvori plijesan, vlažnost mora biti niska.

Osim dehidrirajućeg učinka, sol u hladnjaku ima još jednu praktičnu funkciju: može neutralizirati neugodne mirise.

Evo kako to učiniti:

Stavite jednu ili dvije žlice soli u malu zdjelicu.

Stavite što bliže povrću, najbolje izravno u posudu gdje ga držite

Savjet: Promijenite sol u hladnjaku otprilike svaka tri tjedna kako bi ostala učinkovita.

Kada slažete hranu, imajte na umu da su donji odjeljci znatno hladniji od gornjih. Preporučujrmo da meso, kobasice i ribu stavite u donji odjeljak, a mliječne proizvode poput jogurta ili sira u srednji odjeljak. Povrće ide u zaseban dio, jaja, maslac i margarin u vrata. U gornjem odjeljku možete pohraniti džemove i gotova jela.

Brzo zatvorite vrata hladnjaka: Kad otvorite vrata hladnjaka, pazite da ih brzo zatvorite, vrući zrak ulazi u hladnjak kada su vrata otvorena, prisiljavajući uređaj da radi punom brzinom.

Odgovarajuće mjesto za hladnjak: Dobro je ne postavljati hladnjak neposredno uz štednjak ili radijator. U suprotnom, uređaj će se grijati izvana i trebat će mnogo više električne energije da se ohladi.

Savjet: želite li već gotova jela čuvati u hladnjaku, ostavite ih da se prethodno dovoljno ohlade.

Dom i dizajn