Točno je da su se zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i čelnik Demokratske fronte Željko Komšić sastali u subotu u Sarajevu gdje su razgovarali o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH, odnosno o broju ministarstava koja će pripasti SDA, HDZ BiH i DF-u, a kako bi na nedjeljnom sastanku bilo manje problema u pregovorima, piše novinska agencija Patria.

Međutim, kako Patria saznaje, Izetbegović i Komšić su dogovorili broj ministarstava, ali ne i koji resori će pripasti kojoj stranci.

Komšić je pristao da DF dobije četiri ministarstva, ali zbog upornog inzistiranja Dragana Čovića da on dobije šest što podrazumijeva pet hrvatskih i jedno srpsko, čelnik DF-a je rekao kako može šest, ali da to ne bude srpsko već iz reda ostalih.

Također, Izetbegoviću je priopćio da DF može dati dva bošnjačka i dva srpska ministra, a da traži ministarstva energetike, rudarstva i industrije, turizma i okoliša, te za izbjeglice i raseljena osobe, dok bi o četvrtom razgovarali na sastanku. Ponuđeno je i da peto ministarstvo i to poljoprivrede bude „zajedničko“, odnosno da SDA i DF daju kandidata koji će biti referentan za tu poziciju a da bude ministar obje stranke.

Međutim, Izetbegović na jučerašnjem sastanku osim broja ministarstava na koja je pristao DF, nije bio spreman ustupiti im se tražene resore, piše Patria.

Upravo to je bio razlog zbog kojeg je Komšić napustio sastanak, jer je razgovor o raspodjeli resora krenuo mimo onoga o čemu je pričao dan ranije s Izetbegovićem, točnije zamjenik predsjednika SDA povinovao se Čovićevim zahtjevima, tvrdi Patria.