Kriza u Crvenom moru znatno je smanjila tranzit komercijalnih brodova, ali tankeri s ruskom naftom uglavnom nesmetano prolaze kroz regiju, s manje rizika nego konkurencija, prema dužnosnicima prijevozničkih tvrtki, analitičarima i podacima o trgovinskim tokovima. Od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih vojnih operacija u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima.

SAD i Britanija odgovorili su sredinom siječnja napadima na ciljeve u Jemenu uz obrazloženje da žele osigurati plovidbu. Jemenska skupina proširila je pak popis meta i na brodove povezane sa SAD-om i Britanijom. Brojne logističke kompanije preusmjerile su u međuvremenu brodove oko Rta dobre nade, što produljuje putovanje i povećava troškove.  

Rusi s vrlo malo problema plove kroz Crveno more

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ruski izvoznici isporučuju robu uglavnom kroz Crveno more zbog europskih sankcija. Većina ruske nafte sada odlazi u Kinu i Indiju, a prije rata glavni kupac bila je Europa.

U protekla dva tjedna plovidba naftnih tankera kroz Crveno more bilježila je značajnije prekide. Isporuke dizela i mlaznog goriva s Bliskog istoka i Azije u Europu gotovo su obustavljene u danima nakon prvog vala američkih i britanskih napada na Jemen, pokazuju podaci analitičke tvrtke Vortex.

Broj ruskih brodova u prolazu kroz Crveno more istodobno je od prosinca tek blago smanjen, prema Vortexu, i prošli tjedan bio je još uvijek oko 20 posto veći od prosjeka u 2023. godini.

Brodovi koji prevoze rusku naftu uglavnom nemaju veze s Izraelom, SAD-om i Britanijom. Unajmljuju ih i osiguravaju tvrtke registrirane u zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji. Članice skupine G7 zaprijetile su sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima koji servisiraju ruske barele skuplje od 60 dolara.

Ruski brodovi signaliziraju da nisu povezani s Izraelom

Budući da njihove veze sa zapadnim tvrtkama nisu vidljive, manje je vjerojatno da će ti brodovi biti meta napada. Mete su brodovi povezani s određenim zemljama, naglašava trgovac naftom Adi Imsirovic.

Mnogi brodovi s ruskim teretom signaliziraju da nisu povezani s Izraelom sustavom za automatsku identifikaciju (AIS), koji emitira niz informacija, uključujući poziciju i odredište broda, rekla je analitičarka Vortexa Mary Melton.

Malo je vjerojatno da će prošlotjedni napad jemenskog pokreta na tanker s gorivom utovarenim u Rusiji utjecati na transport ruske robe budući da je taj brod postao meta zbog veza s britanskim i američkim tvrtkama, rekla je Melton.

"Tanker je bio povezan s korporacijama sa sjedištem u SAD-u i Velikoj Britaniji pa se drugi brodovi s ruskim teretom, koji nisu povezani s takvim tvrtkama, ne suočavaju sa sličnim rizikom", rekla je.

Zapadni tankeri izbjegavat će Crveno more

Isporuke ruske nafte bit će nastavljene, pod uvjetom da se posao isplati i da se može pribaviti osiguranje, s obzirom na razinu potražnje iz Indije i Kine, rekao je za Reuters Ian Wilkinson, potpredsjednik prodaje u Inchcape Shipping Servicesu.

Zapadni će pak tankeri vjerojatno izbjegavati rutu kroz Crveno more i ploviti oko Rta dobre nade, rekao je Shefali Shokeen, vodeći analitičar za brodski prijevoz pri brodovlasniku sa sjedištem u Dubaiju.

Logističke tvrtke očekuju u svakom slučaju veće troškove. Za rute kroz Crveno more brodari naplaćuju više vozarine i naknade za posadu, a skočile su i premije osiguranja od ratnih rizika.

Naknade za posadu danas su dvostruko veće, a premije za ratni rizik sada iznose oko jedan posto vrijednosti broda, dvostruko više nego prije otprilike 10 dana, isključujući popuste, kažu izvori iz industrije.