Povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poručila je da 55.000 zarobljenih boraca Islamske države, uključujući strance i njihove obitelji koji su pritvoreni u Siriji i Iraku, treba dobiti pošteno suđenje ili ih treba osloboditi.

Države "moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane" i ne bi trebale djecu boraca koja su već previše propatila, ostavljati bez vlastite zemlje, poručila je Bachelet Vijeću UN-a za ljudska prava koje će sljedeća tri tjedna zasjedati u Ženevi.

Brojka od 55.000 uključuje i strane borce iz gotovo 50 zemalja te 11.000 članova njihovih obitelji pritvorenih u kampu al-Hol na sjeveroistoku Sirije u "jako lošim uvjetima života", naglasila je Bachelet.

Sirijske vlasti pozivaju zapadne zemlje da preuzmu svoje državljane

Vlasti na sjeveroistoku Sirije pozivaju zapadne zemlje da preuzmu svoje državljane koji su pristupili Islamskoj državi i njihove obitelji, nakon što su ove godine Sirijske demokratske snage (SDF) koje uživaju potporu SAD-a, zauzele i posljednje uporište islamista.

"Članovi obitelji stranih boraca moraju biti vraćeni u svoje zemlje, osim ako ih ne treba goniti za zločine u skladu s međunarodnim standardima. Djeca su pretrpjela najteža kršenja svojih prava, uključujući i ona koju je možda Islamska država indoktrinirala ili vrbovala da sudjeluju u nasilnim djelima", zaključila je Bachelet.