Državno tužiteljstvo i Obrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je Srpko Vučenović proglašen krivim za pranje skoro dva milijuna konvertibilnih maraka (KM) nastalih trgovinom ljudima u Azerbajdžanu i osuđen na godinu dana zatvora.

Tužiteljica Sena Uzunović je kazala da je presudom iz listopada prošle godine pravilno utvrđena krivica Vučenovića, ali je zatražila da mu bude izrečena duža kazna zatvora.

"Vijeće nije pravilno cijenilo otežavajuće okolnosti. Ovdje se radi o najopasnijem vidu kaznenog djela po stabilnost zemlje i konkurentnost kada su u pitanju strana ulaganja", rekla je tužiteljica i zatražila da Vučenoviću bude naloženo i da plati veću kaznu od 10.000 KM, navodi BIRN.

Vučenović je u listopadu prošle godine proglašen krivim što je od siječnja 2008. do svibnja 2013. godine na svoje račune otvorene u nekoliko banaka na području Republike Srpske (RS), primio novac u iznosu od oko 730.000 dolara i 512.000 eura, pribavljen izvršenjem kaznenog djela trgovine ljudima.

Novac mu je, kako stoji u presudi, uplaćivan od off shore kompanija s Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije, njegove braće Bože i Milana Vučenovića, kao i njima poznatih osoba iz Azerbajdžana. Srpko Vučenović je po nalogu brata Bože Vučenovića, uplaćenim novcem kupovao nekretnine i opremu u BiH, iako je mogao znati da novac potiče od kaznenog djela, navodi se u presudi.

Protiv Bože i Milana Vučenovića, kao i još nekoliko osoba, u Sudu BiH se vodi postupak zbog organiziranog kriminala i trgovine ljudima. Vučenovićev odvjetnik Dragiša Jokić rekao je da je prvostupanjska presuda sporna i treba biti ukinuta jer se tijekom cijelog postupka nisu 'uopće izvodili dokazi koji bi utvrdili da se radilo o sredstvima stečenim kaznenim djelom'.

"Tužiteljstvo je dokazima trebalo uvjeriti sud da je poćinjeno kazneno djelo. Tužiteljstvo to nije ni pokušalo uraditi", pojansio je Jokić. On je dodao da je sporna i činjenica da se u presudi navodi da je Vučenović kazneno djelo pranja novca učinio 'iz nehata'.

"Može li se toliko radnji, za koliko se Vučenović tereti u optužnici, može podvesti pod nehat? Tu bi se onda moralo govoriti o umišljaju", dodaje Jokić. Žalbeno vijeće će odluku donijeti naknadno.