Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivšeg zapovjednika Jedinice Granične policije BiH Hum Emira Dudu (43) na šest mjeseci zatvora zbog pronevjere u službi, potvrđeno je iz ove pravosudne institucije.

Dudo je, presudom izrečenom u četvrtak, proglašen krivim jer je, krajem prošle godine, u jednom autoservisu u Foči, iskoristivši svoj položaj zapovjednika u Graničnoj policiji, dovezao službeno vozilo Golf 7, te naredio radnicima da sa njega skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na njegovog Golfa 6, prenosi Faktor.ba

Nakon toga je naredio uposlenicima servisa da na službeno vozilo namontiraju stare gume sa felgama sa njegovog automobila.

Osim zatvorske kazne, izrečena mu je i mjera zabrane vršenja poziva u trajanju od dvije godine od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

Sud je Dudi izrekao i mjeru sigurnosti oduzimanja predmeta pribavljenih krivičnim djelom, odnosno točkova ukradenih sa službenog vozila.

Osim toga, Dudo je obavezan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od ukupno 400 KM. Ovaj iznos dužan je uplatiti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.