Na inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je započelo cijepljenje radnika u prostorijama kompanija na području Kantona Sarajevo.

Mobilni medicinski tim cijepio je zaposlenike kompanija Euroasfalt, Konzum i JP Željeznice FBiH, a cijepljeno je oko 500 osoba.

"Kao društveno odgovorna kompanija odazvali smo se na hvale vrijednu inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH o cijepljenju naših radnika unutar kompanije. Cijepljeni su zaposlenici iz maloprodajnih objekata, logistike i uprave na dobrovoljnoj osnovi. Temeljem zaprimljenih prijava sačinili smo raspored cijepljenja tako da se dok traje proces cijepljenja zaposlenika kupovina i radni procesi i dalje neometano odvijaju u našim prodajnim objektima.

Proces cijepljenja se provodi u Sarajevu, a u idućim danima ćemo organizirati cijepljenje naših zaposlenika i u drugim poslovnim regijama odnosno kantonima. Odazvali smo se pozivu UPFBiH za vakcinaciju radnika unutar kompanije, jer na taj način želimo podići na viši nivo stupanj zaštite zdravlja kako naših zaposlenika, tako i naših kupaca omogućavajući im obavljanje svakodnevne kupovine uz visoku razinu zdravstvene sigurnosti", kazao je rukovoditelj Sektora marketinga kompanije Konzum Haris Arnautović.

Koordinator za cijepljenje u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić, naglasio je da inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH, koja se provodi u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, već prvog dana daje dobre rezultate.

"Cijepili smo zaposlenike tri kompanije, za sutra je predviđena cijepljenje radnika GRAS-a, Europa Group, VW. Očekujemo da ćemo do kraja idućeg tjedna završiti proces cijepljenja po tvrtkama u Kantonu Sarajevo. Na raspolaganju su cjepiva Astra Zeneca i Sinofarm", kazao je Spahić.

Zaposlenica Konzuma Amira Jahić zahvalila je na mogućnosti da se radnici cijepe u svojim kompanijama.

"Za veliki broj radnika gotovo je nemoguće da odu s posla i obaviti cijepljenje na punktu u Zetri. Cijepljenje, štitim sebe, svoju obitelj, radne kolege i naše kupce te se ovom prilikom zahvaljujem svojoj kompaniji na inicijativi i mogućnosti organiziranog cijepljenja", istaknuo je Jahić.

Radnici koji prime cjepiva u prostorijama kompanija dobit će potvrdu o cijepljenju.