U organizaciji HKD Napredak, podružnica Uskoplje, u nedjelju 20. listopada počela je 23. tradicionalna kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni, jedan od događaja kojem se svake godine vesele svi stanovnici Uskoplja. Moto ovogodišnjih Uskopaljskih jeseni je „Izbjegavaj sramotu ali slavu ne traži jer puno košta. Najbolje osnove na sreću su: nešto raditi, nekoga voljeti i nečemu se nadati“. Uskopaljske jeseni s godinama su prerasle u jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio predsjednik HKD-a Napredak podružnice Uskoplje Dr. Tvrtko Krajina, te naglasio da su Uskopaljske jeseni postale vrednota i kulturno umjetnička destinacija naše općine, regije ali i šire. „Manifestacija je osmišljena s ciljem da očuvamo svoje tradicionalne vrijednosti, promoviramo našu kulturu i stvaralaštvo, razmjenjujemo iskustva i stječemo nove prijatelje. Ovaj projekt vrijedan je respekta, ugleda i poštovanja”, istaknuo je Krajina.

Prema njegovim riječima, i ove će godine manifesta¬cija biti obilježena bogatim kulturno umjetničkim programom koji obuhvaća kazališne, glaz¬bene i plesne izvedbe, koncerte, izložbe djela uskopaljskih slikara i umjetnika. “Inače, svake godine oku¬pimo od 800 do 1000 gostiju kao izvođača koje prate oko 4000 gledatelja, posjetitelja. Važnost ove manifestacije potvrđuje dola¬zak i pokroviteljstvo brojnih uglednih gostiju, medija, gospodarstvenika, predstav¬nika vlasti, politike i drugih institucija”, zaključuje Krajina.

U svome obraćanju načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević je čestitao 23. obljetnicu te naglasio da su Uskopaljske jeseni projekt vrijedan svake pažnje i poštovanja te jedan od simbola naše općine. Dodao je da će općina Gornji Vakuf-Uskoplje kao jedan od pokrovitelja i dalje čvrsto stajati iza ovog projekta. Na kraju svog govora Čaušević je svečano otvorio 23. Uskopaljske jeseni.

Ovogodišnje Uskopaljske jeseni otvorene su promocijom knjige „Evanđelje po Barabi“ višestruko nagrađivanog uskopaljskog pisca Josipa Mlakića i izložbom djela uskopaljskih slikara Nikice Zeke, Marice Kolak i Davora Jurine.

Ljubitelje kulture u Uskoplju očekuje zaista bogat kulturno umjetnički tjedan. U ponedjeljak 21. listopada ljubitelji kazališnih predstava mogu uživati u gostovanju hrvatskog kazališta Travnik s predstavom „Snovopriča o životu Petra Barbarića“ u režiji Rusmira Agačevića. U utorak 22. listopada na programu je film za djecu „Uzbuna na zelenom vrhu“ redateljice Čejen Černić, prema priči Ivana Kušana.

U srijedu 23. listopada nastupaju uskopaljski pjevači u programu pod nazivom „U Uskoplju pjesma ori“. Četvrtak 24. listopada rezerviran je za kolažni program osnovne škole „Uskoplje“, dok je petak, 25. listopada rezerviran za igrokaz „Kombinacija boja“ profesorice Grete Kune. U subotu 26. listopada uskopaljskoj publici predstavit će se MFF Široki Brijeg s dokumentarnim filmom „Ganga“ redatelja Zdenka Jurilja.

Posljednjeg dana manife¬stacije u nedjelju, 27. listopada održat će se tradicio¬nalni mimohod kroz grad, glazbeno-umjetnički program “Kroz Uskoplje s pjesmom” nakon kojeg će u prepunoj dvorani Osnovne škole „Uskoplje“ nastupiti mnoga kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske.