Veliki požar na talijanskom teretnom brodu izbio je još u nedjelju i brod se vrlo brzo nagnuo na desnu stranu. U trenutku izbijanja požara nalazio na oko 330 kilometara od zapadne obale Francuske, piše dnevnik.hr.

Deseci kontejnera pali su u vodu s nagnutog broda. Vlasnik broda, Grimaldi Group, angažirao je tvrtku za spašavanje Ardent.

Prema podacima Atlanske pomorske uprave, u operaciji gašenja požara sudjelovali su interventni i spasilački tegljači, no akcija je obustavljena zbog nagiba broda i opasnosti za sve koji su mu u blizini.

S broda je u noći s nedjelje na ponedjeljak navečer evakuirano 27 mornara. 'Grande America' je plovio iz Hamburga u Njemačkoj prema Casablanci u Maroku.

Francuski ministar zaštite okoliša Francois de Rugy ranije je kazao da se ne zna što brod prevozi, no da su poduzete mjere protiv zagađenja. "Kao i uvijek u takvim situacijama, postoje rizici od onečišćenja, ne možemo to poreći. Tu je, prije svega, pogonsko gorivo broda", dodao je.

Prvi tegljač koji je stigao do broda u plamenu nije uspio ugasiti požar, a još dva tegljača koja su naknadno krenula prema njemu, stigla su kad je brod već potonuo u vodama dubokim oko 4600 metara.

Teretni brod 'Grande Amerika' izgrađen je 1997. godine. Bio je dug 214 i širok 32 metra te namijenjen prijevozu vozila i kontejnera.