Vladimir Putin (69) pati od mentalnog poremećaja uzrokovanog demencijom, Parkinsonovom bolešću ili napadima bijesa koji su rezultat liječenja raka steroidima, tvrde zapadni obavještajni krugovi, a na koje se pod egidom 'ekskluzivno' u nedjelju poziva britanski Daily Mail.

Navodeći izvore bliske Kremlju, viši dužnosnici obavještajne zajednice Five Eyes - koju čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD - vjeruju da postoji psihološko objašnjenje za Putinovu invaziju Ukrajine što je potez koji je naišao na osudu svjetske javnosti.

Obavještajna zajednica tvrdi da je u posjedu sve većeg broja izvještaja o Putinovom "sve nestabilnijem ponašanju u kombinaciji s podbuhlim izgledom i apsurdnim distanciranjem" na kojem inzistira prilikom primanja posjetitelja u Kremlju.

Osoba iz obavještajnih krugova tvrdi: - Iz različitih smo izvora dobili podatke koji daju potpuniju sliku o stanju Putinove psihe. U posljednjih pet godina zamjetne su značajne promjene u načinu na koji donosi odluke. Oni oko njega također mogu vidjeti i značajne promjene u uvjerljivosti i jasnoći onoga što govori i u tome kako vidi svijet oko sebe.

Izvor kaže da njegovu nesposobnost da razmišlja jasno, pojačava nedostatak 'negativnog feedbacka', jer ruski vođa jednostavno 'ne dobiva sve podatke o neuspješnim elementima' invazije u Ukrajini.

Izvještaji govore da je Putin u kućni pritvor stavio šefa odjela za vanjske poslove ruske obavještajne agencije FSB Sergeja Besedu i njegovog zamjenika Anatolija Boljuka te ih krivi za obavještajne propuste čiji je rezultat serija podbačaja u Ukrajini.

Obavještajni podaci koje su prenijeli britanski političari više razine, sugeriraju da je Putin u posljednje vrijeme doživio prilično psihološko propadanje uzrokovano fiziološkim čimbenicima.

Prema njihovim teorijama, Putin pati ili od neke bolesti mozga, poput Parkinsonove bolesti ili nekog oblika demencije, ili da ima rak te da su tretmani koje prima promijenili ravnotežu njegova uma.

Prema posljednjoj teoriji koju u obzir uzimaju "vjerodostojni izvori" iz britanske obavještajne službe, Putinovo mentalno propadanje je posljedica dugotrajnog uzimanja steroida što je rezultiralo 'steroidnim ispadima bijesa'.

Izvori Putinovu odluku da se fizički distancira od posjetitelja, navode kao znak straha od 'komorbiditeta' - odnosno, dobivanja drugih bolesti koje bi mogle povećati rizik od smrti - ili upotrebe lijekova koji suzbijaju imunološki sistem zbog čega je skloniji infekcijama.

Kad se Putin prošloga mjeseca susreo s Emmanuelom Macronom, a ranije i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, europski su državnici bili prisiljeni sjediti s druge strane ogromnog, nekoliko metara dugog stola. Također, i mnogi drugi koji su se susretali s Putinom, prije toga su morali na dva tjedna u obaveznu hotelsku karantenu.

Ruski je predsjednik vidljivo prilično natečenog lica i vrata, što također može biti nuspojava uzimanja steroida, baš kao što su to i promjene u raspoloženju i ponašanju.

Jedan francuski dužnosnik je nakon Macronovog posjeta kazao kako Putin 'više nije isti' u odnosu na vrijeme otprije dvije godine kad se zadnji put sastao s francuskim predsjednikom te da je u međuvremenu - 'poludio'.

Jedan izvor iz britanskih obavještajnih službi inzistira da su informacije o Putinovom zdravlju vrlo pouzdane: 'Naša obavještajna prisutnost u Rusiji je izvanredna. Razlika u kvaliteti podataka naših izvora oko Putina u usporedbi sa Xijem i Kinom je zapanjujuća.'