Rajčica se može proizvesti u lejama, niskim tunelima (determinantne sorte), u visokim tunelima, plastenicima, staklenicima. Prilikom proizvodnje rajčice potrebno je provesti određene mjere njege, a u ovom tekstu portal Agrosavjet objašnjava zalamanje vrhova i odstranjivanje donjih listova rajčice.

Zalamanje vrhova

Zalamanje vrhova, dekapitacija stabla u cilju reguliranja rasta i broja berbi, obavlja se u ovisnosti od vremena proizvodnje u različitoj fazi porasta. U  zimskoj i ranoj proljetnoj proizvodnji biljke se gaje do vrha konstrukcije objekta, a kod cjelogodišnjeg načina gajenja s biljke se skidaju listovi, stablo se spušta do poda i poliježe na specijalno napravljene nosače.

U proljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom svibnja (zbog različitih uvjeta uspijevanja bolji orijentir je 8-10 cvasti), a u jesenjoj početkom listopada (poslije 4-6 cvasti). Zakidanje se po pravilu obavlja tako da iznad posljednje cvasti ostanu 2-3 lista.

Odstranjivanje donjih listova

Odstranjivanje donjih listova obavlja se poslije obrezivanja, odnosno sa zrenjem plodova (ponavlja se kod svake cvasti) u dugoj polovini vegetacije kada listovi počnu da žute (gube funkciju). Odstranjivanje se vrši svakih 10-15 dana, u ovisnosti od dozrijevanja plodova. Odstranjuju se po pravilu listovi ispod zrelih plodova, a pri tome se pazi da ne dođe do povrjeđivanja stabla.