Kako za HRT prognoziraju meteorolozi Kristina Klemenčić Novinc i Zoran Vakula, osim velikog zahlađenja, u zapadnim kopnenim krajevima čest će biti snijeg te sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom Jadranu puhati jaka i olujna bura.

Valja napomenuti kako je za šest morskih regija - zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju, izdano narančasto upozorenje meteoalarma zbog jakog vjetra.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", ističe DHMZ.

Za ostatak Hrvatske vrijedi žuto upozorenje. U gospićkoj regiji upozorenja su izdana zbog vjetra, kiše te snijega i poledice. U riječkoj, splitskoj i dubrovačkoj zbog vjetra i grmljavinskog nevremena. U osječkoj i kninskoj zbog vjetra. U zagrebačkoj zbog vjetra te snijega i poledice te u karlovačkoj zbog snijega i poledice.

"Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", navodi se vezano uz snijeg i poledicu.

U hladniju i sunčaniju nedjelju još se očekuje bura, uz mogućnost naleta snijega, a u ponedjeljak mirnije, osjetno hladnije, suho i barem djelomice sunčano. No, već od utorka opet oblačnije, uz sve češće oborine, na Jadranu i jugo, najavljuju HRT-ovi meteorolozi.

Počeli problemi u prometu

Problemi u prometu već su krenuli.

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala(DC8) između mjesta Zaton Doli i Prapratno.
Na državnim cestama DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić i DC 217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog jakih udara vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima) koja se kreću u smjeru Rijeke preporuča se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice - Kikovica državnom cestom D3.

Kolnici su mokri i skliski. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Apel HAC-a

Iz Hrvatskih autocesta jučer su, zbog velike promjene vremena i najavljenog snijega, uz stvaranje snježnog pokrivača, apelirali na dodatan oprez i poručili vozačima da ne donose nepromišljene odluke. "Primjerice, ako je na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjan razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas", stoji u njihovom priopćenju.

Dodali su da su sve zimske službe HAC-a na terenu i da se prati situacija.

Detaljna prognoza za danas

Evo i detaljnije prognoze, koju je za HRT pripremila meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.

"Subotnje jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će djelomice sunčano, nakon toga porast naoblake i kiša. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar koji će navečer okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni te će naglo zahladnjeti. Na zapadu može biti i snijega.

Središnja Hrvatska bit će oblačnija. Kiše će najprije biti uz granicu sa Slovenijom, a popodne posvuda. Temperatura zraka uglavnom od 5 do 10°C, no prema večeri osjetan pad temperature i prelazak kiše u snijeg. Umjeren i jak jugozapadnjak, navečer u okretanju na sjeveroistočnjak.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu vjetrovito uz jako i olujno jugo i jugozapadnjak, koji će u noći na nedjelju okrenuti na buru. Povremeno će padati kiša, ponegdje obilnija, a u gorju u noći na nedjelju snijeg i stvaranje snježnog pokrivača.

U Dalmaciji će kiša biti manje česta, no lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina. Bit će i sunčanih razdoblja. Puhat će jako do olujno jugo i jugozapadnjak, pa će more biti valovito i jače valovito.

Podjednako vjetrovito i valovito i na krajnjem jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku valja računati na mjestimice pljuskovitu oborinu s grmljavinom. Temperatura zraka od 17 do 20°C, u zaobalju malo niža."

Slijedi hladnije, ali i dalje promjenjivo

"U unutrašnjosti će u nedjelju ujutro snijeg polako prestajati. Nakon toga slijedi i razvedravanje. Ponedjeljak će biti najhladniji, a u utorak stiže novo naoblačenje s malo susnježice i kiše u gorju.

Iako će najniža temperatura vjerojatno biti u djelomice sunčani ponedjeljak, u nedjelju će osjet hladnoće na Jadranu pojačavati jaka bura, uz koju će neke možda razveseliti pokoja pahulja snijega. Od utorka porast naoblake i kiša.