Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je danas poručila da je Ukrajina nekoć bila jedna od najbogatijih republika Sovjetskog Saveza, a da je sad postala jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi. Optužila je Sjedinjene Države da ukrajinski narod tretiraju kao potrošnu robu u svom sukobu s Rusijom.

Zaharova tvrdi da Amerikanci u posljednje vrijeme pokušavaju predstaviti Ukrajince kao borce za demokraciju i mirotvorce, istovremeno im šaljući velike količine oružja. “Ne možemo govoriti o ozbiljnoj mirovnoj inicijativi Kijeva i njegovih zapadnih sponzora”, kazala je.

"Kijevski režim ne mari za osjećaje milijuna vjernika"

Zatim se osvrnula na niz kršenja ljudskih prava u Ukrajini o kojima je izvijestio Ured Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) naglasivši da se kršenja ne bi trebala zbrajati od 24. veljače ove godine, kada je Rusija pokrenula svoju ofenzivu na Ukrajinu, nego da treba uzeti u obzir i prethodnih osam godina.

Zaharova je ponovila službeni narativ Kremlja, prema kojemu su proruski elementi na istoku Ukrajine bili zlostavljani od strane vlade u Kijevu. Komentirala je i sporove između ruske i ukrajinske pravoslavne crkve, tvrdeći da "kijevski režim ne mari za osjećaje milijuna vjernika", prenosi Guardian.