Opasna i kratkovidna politika Washingtona dovela je SAD i Rusiju na rub izravnog sukoba, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je Rusija kriva za pogoršanje američko-ruskih odnosa. Zaharova je odgovarala na ono što je rekao Price, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

"Pozivamo Bidenovu administraciju da trezveno procijeni situaciju"

"Samo napor SAD-a da održi američku hegemoniju i ignoriranje nove geopolitičke realnosti, kao i arogantna nespremnost da se uključe u ozbiljan dijalog o jamstvima sigurnosti, doveli su do predvidljivog rezultata. Nakon fijaska u Afganistanu, SAD je uvučen u novi sukob.

SAD ne samo da financijski i oružjem podupire neonacistički kijevski režim, već i povećava svoju vojnu prisutnost na terenu.

Ovo je opasna i kratkovidna politika koja je dovela SAD i Rusiju na rub izravnog sukoba. Moskva poziva Bidenovu administraciju da trezveno procijeni situaciju. Nadamo se da će nas u Washingtonu čuti, ali za sada nema razloga za optimizam", rekla je Zaharova.

"Ne odustajemo od komunikacije sa SAD-om"

Prema riječima Zaharove, Rusija je "zainteresirana za deeskalaciju napetosti i dogovora".

"Ne odustajemo od komunikacije sa SAD-om na raznim razinama, ali za barem minimalni napredak potreban je i korak SAD-a. Za to su potrebni politička volja, otvorenost i spremnost da se pregovara pošteno, bez fige u džepu. I to je ono što Washingtonu trenutno potpuno nedostaje", rekla je Zaharova, prenosi TASS.