Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da su Sjedinjene Države izazvale europsku krizu snabdijevanja gasom prisiljavajući europske čelnike da poduzmu ''samoubillačku'' mjeru prekida ekonomske i energetske suradnje s Moskvom.

Europa se suočava s najtežom dosadašnjom krizom u opskrbljivanju plinom, dok cijene energenata vrtoglavo rastu a njemački uvoznici čak raspravljaju o eventualnim redukcijama u najvećoj ekonomiji Europske unije nakon što je Rusija reducirala dotok plina prema zapadnim zemljama.

Odgovarajući na pitanje šta bi se trebalo desiti da se plin ponovno dostavlja putem plinovoda Sjeverni tok 1, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je Reutersu:

''Postavljate mi pitanje na koje i djeca znaju odgovor, oni koji su započeli ovo, trebaju to i završiti.

Kazala je da Sjedinjene Države već dugo nastoje da prekinu energetske veze između Rusije i velikih europskih sila kao što je Njemačka, iako je Moskva pouzdani snabdjevač energentima od sovjetskih vremena.

''Dominacija Washingtona je prevladala'', izjavila je Zaharova Reutersu na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

''Političke snage koje su došle su na vlast u Europskoj uniji igraju ulogu provokatora. To je apsolutno samoubojstvo, ali izgleda da će oni morati proći kroz to'', kazala je.

Sjedinjene Države i Europska unija optužuju Rusiju za ucjenjivanje energentima nakon što je Moskva reducirala snabdijevanje plinom evropskih potrošača. Rusija tvrdi da je bilo tehničkih problema s kompresorskom stanicom koji se nisu mogli popraviti zbog zapadnih sankcija.

Kremlj tvrdi da je Zapad izazvao energetsku krizu uvođenjem najtežih sankcija u suvremenoj povijesti, za koje je predsjednik Vladimir Putin izjavio da su ravne objavi ekonomskog rata.