Brutalna odmazda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana nakon propasti još uvijek ne posve razjašnjenog srpanjskog puča u Turskoj, imala je, piše tjednik Nacional, svoju dramatičnu epizodu i u samom srcu hrvatske metropole. 

Prema pisanju Nacionala, najmanje jedan turski diplomat koji je do ljeta bio na dužnosti u Zagrebu, smatra se nestalim, a nepoznato je i što se doista dogodilo s donedavnim turskim ambasadorom Ahmetom Tutom i njegovom suprugom Mine Tutom, otkrila su Nacionalu dva neovisna diplomatska izvora.

U odgovoru na upit portala Vijesti.hr, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je sljedeće.

"Sukladno odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Bečke konvencije o konzularnim odnosima, diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditirane u Republici Hrvatskoj notificiraju Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Diplomatskom protokolu, dolazak i odlazak svojih članova ili prestanak obnašanja njihovih funkcija u Misiji. Također i u slučaju Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Diplomatskom protokolu su uredno notificirani dolasci i odlasci s dužnosti pojedinih članova Misije", poručili su iz MVEP-a.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako je čuo za slučaj, ali da ne zna detalje i da se mora upoznati sa slučajom.