U Zagrebu je održana konferencija za medije na kojoj je policija izvijestila o velikoj akciji u kojoj su dva Hrvata i dva Kineza 59 kineskih državljana držali zatočenima i tjerali ih da za njih čine računalne prijevare.

Kineski državljani bili su zatočeni u dvije kuće na širem zagrebačkom području, u jednoj od 800 kvadrata zatečena su 42 kineska državljana, u drugoj od 400 kvadrata zatečeno je 19 kineskih državljana. Od te brojke, dva Kineza bili su čuvari i radili su za Hrvate koji su vodili operaciju, piše Index.

48-godišnji Hrvat je osumnjičen da je unajmio dvije navedene kuće koje su bile opremljene tek minimalnim uvjetima potrebnima za stanovanje, dok je drugi, 51-godišnjak s područja Zagreba, žrtve dovezao u Republiku Hrvatsku.

Namamili su ih obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zatočili, oduzeli dokumente i tjerali da za njih vrše računalne prijevare.
 

Zatočeni Kinezi su zvali u Kinu, građanima se predstavljali kao policijski ili pravosudni djelatnici, te ih dovodili u zabludu i tražili da im uplaćuju novce. Kako je prije dva dana objavljeno u slovenskim medijima, slovenska policija razotkrila je međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavi trgovinom ljudima, te je strane državljane prisilila da rade u ilegalnim pozivnim centrima diljem svijeta.

"Kriminalističko istraživanje trajalo je od rujna prošle do 18. siječnja ove godine", rekao je Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije.

"Utvrdili smo da je prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin temeljem prethodnog dogovora na području Zagreba unajmio dvije kuće, opremljene za stanovanje i s internet vezom tzv. call centre, i u njih smjestio veći broj žrtvama trgovanja ljudima. A koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba prevezao u RH. Žrtve su na prijevaru uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova kroz legalne poslove, nekad i uz prijetnje njima ili bliskim osobama, vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije na područje Slovenije, a onda u Hrvatsku", rekao je Gudelj.

"Ovo je prvi ovakav slučaj i stoga velik izazov za policiju koja nastavlja istraživanje", rekao je Krunoslav Horvat, pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - PNUSKOK.

''Prvi smjer je provođenje izvida u odnosu na računalne prijevare, identificiranje drugih eventualno uključenih osoba, a također ostavljamo mogućnost da među žrtvama postoji još koji počinitelj trgovanja ljudima. Kad su u pitanju računalne prijevare, želim istaknuti suradnju s policijskim službenicima NR Kine.

Od njih očekujemo najveći doprinos kroz dostavu podataka o osobama koje su oštećene ovim kaznenim djelom'', dodao je Horvat. Četvorica su uhićena i protiv njih su jučer podnesene kaznene prijave, izvijestio je Dražen Diklić, županijski državni odvjetnik iz Velike Gorice.

''Nakon ispitivanja dvoje osumnjičenih hrvatskih državljana sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor u trajanju od 30 dana. A upravo su u tijeku ispitivanja dva kineska državljana'', rekao je Diklić.