Načelnik općine Kupres Milan Raštegorac u ponedjeljak je donio rješenje kojim se na području te općine zabranjuje bilo kakvo napasivanje stoke od 10. svibnja u poljima te na svim obradivim površina sve do skidanja prvog otkosa.

Kako su za Fenu kazali iz Službe za gospodarstvo općine Kupres, zabrana ne vrijedi za pašnjake gdje se vrše svake godine redovite paše stoke s onima koji sklope ugovor s općinom te ono počinje ovih dana i traje do listopada ove godine.

Upravo zbog toga načelnik je obavijestio sve vlasnike obradivog poljoprivrednog zemljišta, a koji graniče s društvenim zemljištem, odnosno pašnjacima, da svoje parcele urede mehanizacijom.

Kada je riječ o broju korisnika ispaša stoke koji nisu iz Kupresa, istaknuto je kako se za ovu godinu još ne zna koliko će stočara doći, dok su za prošlu godinu objavili podatak od šesnaest ugovora koje je općina sklopili  s vlasnicima stočarskih gazdinstava.

Na upit o broju stočnog fonda koje u ovo predstojeće vrijeme dođe na Kuprešku visoravan izvan njezinih granica, iz navedene Službe su istaknuli podatak od prošle godine, odnosno da je po korisniku bilo cc 250 ovaca, odnosno cca 4000 koji su bili na ispaši na lokacijama gdje im je općina odredila.

Uz to su dodali, da na se na tim određenim lokacijama osim ispaše, vrši mužnja, sirenje i druge radnje vezane za ovu djelatnost.

Uglavnom su ti stočari, kažu, pristigli s područja Srednje Bosne koji su, da bi ispasali svoju stoku, kao i ranijih godina, trebali dostaviti kompletnu mjerodavnu zdravstvenu dokumentaciju.