Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 3573 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 19 079.

U ponoć su na snagu stupile nove mjere protiv širenja koronavirusa kojima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kasina te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi. Nove mjere donijete su jer dosadašnje nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih, što je važno za rasterećenje bolničkog sustava, a primjenjivat će se do 15. prosinca, najavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a. Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat. Nacionalni stožer odobrio je također strože mjere na prijedlog županijskih stožera za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

Moguće uvođenje i dodatnih mjera?

U petak je u Banskim dvorima održan sastanak Znanstvenog savjeta nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio oštrije mjere koje stupaju na snagu danas u ponoć. Mnogi su primijetili kako su vladajući zatražili veću opreznost poslije Kolone sjećanja u Vukovaru, a na sastanku Znanstvenog savjeta je bilo burno, piše 24sata.

“Premijer je sad izrazio veliku zabrinutost zbog velikog broja preminulih zbog korone i porasta broja hospitaliziranih”, rekao je izvor za 24sata.

Zbog toga je moguće da kroz par dana dođe do uvođenja dodatnih mjera koje će se odnositi na ugostiteljske objekte, vjerske obrede i rekreativne sportske aktivnosti. Odgovorni također imaju u vidu i opciju prebacivanje nastave online u srednjim školama i višim razredima osnovne škole.