Bez obzira na to teže li ekološki prihvatljivijem načinu života ili jednostavno žele uštedjeti, mnogi pri čišćenju u kućanstvu izbjegavaju kemijska sredstva te posežu za onim prirodnijim, ali jednako učinkovitim. Tu svakako spadaju svestrani bijeli ocat i soda bikarbona, no znate li da postoji još jedna namirnica u kućanstvu koja je nepravedno zapostavljena?

Najčešće se koristi za pripremu sokova, pekmeza i zimnice, no ujedno može biti višenamjensko sredstvo za čišćenje. Većina je već ima u svojem domu, a kažu da je učinkovitija od octa i bolja od sode. Barem kada je u pitanju uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja, kupaonske armature i slavine...

Riječ je, dakako, o limunskoj kiselini. Ipak, treba znati da se radi o kiselini, stoga treba biti oprezan s doziranjem, pokušati izbjeći dodir s očima i nositi gumene rukavice. Limunska se kiselina razrjeđuje najčešće vodom te se nakon nanošenja na željeno mjesto ostavlja 5 do 30 minuta, nakon čega se kamenac po potrebi riba spužvicom te obilno ispire vodom.

Za uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja poput aparata za kavu i kuhala za vodu potrebno je pomiješati tri žice limunske kiseline s jednom litrom vode te uliti mješavinu u uređaj. Otopina bi trebala biti mlaka, a prije ponovnog korištenja uređaj treba dobro isprati.

Otopina u istom omjeru, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, može se koristiti za kupaonske armature i slavine. Otopinu treba uliti u bočicu s raspršivačem, dobro protresti, nanijeti na nakupljeni kamenac, ostaviti da kratko djeluje, po potrebi protrljati spužvicom ili krpom te isprati hladnom vodom. Limunska kiselina (oko 50 grama) može se nasipati i u WC školjku te ostaviti tijekom noći - također će ukloniti mrlje i kamenac.

Može se koristiti i u perilici posuđa te perilici rublja: u prazan uređaj stavlja se sedam do osam žlica limunske kiseline i odabire ciklus ispiranja do 40 stupnjeva.