Chrome, Firefox i Edge najavili su kako će podržati novi otvoreni standard Web Authentication za potvrdu identiteta koji će se moći koristiti uz pomoć mobilnih uređaja, aplikacija, USB ključeva ili biometrijskih podataka.

Za sve koji znaju koliko je sigurnost računa na internetu važna, a ne mogu popamtiti sve svoje zaporke ili ih ne mogu smisliti dovoljno, stiže pomoć.

Chrome, Firefox i Edge uskoro će podržati novi otvoreni standard nazvan Web Authentication (WebAuthn). Jednom kad se implementira u preglednik, moći ćete upotrijebiti mobilni uređaj kako biste potvrdili svoj identitet. To može uključivati ​​aplikaciju, USB ključ ili biometrijske podatke poput otiska prsta, a može poslužiti kao dodatni oblik provjere autentičnosti ili čak potpuno zamijeniti zaporke kakve sada koristite.

Ovkva vrsta provjere autentičnosti otežava posao kradljivcima identiteta jer nema dosljednih linija znakova, kao što ih ima konvencionalna lozinka koja omogućuje pristup vašim računima.

Neke usluge, uključujući Google i Facebook, već podržavaju autentifikaciju s više faktora putem aplikacija za pametne telefone ili Yubikey uređaja. Također je popularan u tvrtkama gdje je sigurnost osobito važna, ali nije široko primijenjena drugdje.

No to bi se trebalo promijeniti – WebAuthn je otvoreni standard, što znači da je mnogo pristupačniji manjim programerima koji si ne mogu priuštiti ulaganje u vlastitu tehnologiju.

Novi standard podržava Firefox Betu (verziju 60.0), a u svibnu bi trebao biti dostupan i za ostale preglednike. Chrome i Edge če ga dočekati u narednim mjesecima. Apple nije otkrio kada će standard biti podržan za Safari, ali kažu kako rade na tome, prenosi Tportal.hr.