Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji poraslo je na rekordne razine za mjesec travanj, pošto je gotovo udvostručena površina iskrčene šume u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su preliminarni vladini podaci u petak.

U prvih 29 dana travnja, krčenje šuma u regiji iznosilo je 1012,5 četvornih kilometara, prema podacima nacionalne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

Travanj je treći ovogodišnji mjesečni rekord, nakon što su novi maksimumi zabilježeni i u siječnju i veljači.

Uništenje brazilske Amazonije u prva četiri mjeseca ove godine također je doseglo rekord od 1.954 četvornih kilometara, što je povećanje od 69 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je desničarski predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

Uzrok ovog rekorda ima ime i prezime: Jair Messias Bolsonaro, rekao je Marcio Astrini, voditelj brazilske klimatske grupe Climate Observatory, javlja Zimo.

Brazilska ministarstva okoliša i pravosuđa u zajedničkom su priopćenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekoloških zločina te da policija i tijela za zaštitu okoliša surađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Iako je krčenje šuma već u porastu, Climate Observatory je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim očitanjima u travnju, što je dio kišne sezone kada je drvosječama teže pristupiti blatnjavoj šumi.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljičnog dioksida koji prašuma apsorbira.