''Potrebno je osigurati 453 milijuna KM za uplate doprinosa na minimalnu osnovicu'', izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

Drljača kaže kako je već dulje vrijeme u Federaciji situacija takva da osobe, koje prema evidencijama imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz MIO, ta ista prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa.

''Ova problematika obuhvaća približno 65.000 osoba, no zaključno sa sljedećom 2016, oko 25.000 osoba će imati stečene uvjete o ostvarivanju prava iz MIO. Već u sljedećim godinama broj osoba koje budu ispunjavale uvjete za ostvarivanje prava iz MIO će padati, a cjelokupno razdoblje financiranja trajat će u sljedećih tridesetak godina. Navedena kategorija osoba nalazi se u vrlo teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, bez primanja i zdravstvene zaštite i nade u pozitivno rješenje njihovih problema'', rekao je Ministar.

Istaknuo je kako će Vlada FBiH početkom 2016. predložiti Parlamentu FBiH zakon o uvezivanju radnog staža, za koji je radni tekst već sačinjen.

''Taj trenutni tekst zakona odnosi se na razdoblje 1. 4. 1992 - 31. 12. 2014, i obuhvaća financiranje neizmirenih doprinosa za MIO za osiguranike zaposlene u gospodarskim društvima s većinskim državnim kapitalom u FBiH, zaposlenih u javnim poduzećima i ustanovama'', rekaoje Drljača i naglasio kako je rok za donošenje ovog zakona ''neznatno prolongiran kako bi se cjelovito sagledali svi aspekti i osigurala odgovarajuća sredstva za financiranje tog zakona''.

Naime, zakon o uvezivanju radnog staža trebao bi biti pred Parlamentom FBiH početkom 2016, a Vlada FBiH je za uplate doprinosa u 2016. predvidjela 52 milijuna KM.