Jedan od glavnih lidera Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi, osobno je naredio da se jednoj ženi odrubi glava i to kao poklon posebno okrutnoj pripadnici terorističke grupe, odnosno vjerske policije - Hisbaha. Ta je sadistica tražila da se za nju ubije jedan nevjernik, na svadbi, kada se bude udavala za novog muškarca, nakon što joj je prethodni poginuo.

No, al-Baghdadi je inzistirao da može odrubiti glavu samo drugoj ženi, s obzirom na striktnu podijeljenost između muškaraca i žena. Žrtva je bila, također članica Hisbaha, štoviše sutkinja, optužena za špijunažu. Barbarski svadbeni dar samo je djelić priče koju je s britanskim novinarima podijelila Leena koja je također bila članica vjerske policije, ali nakon što je njezinoj 'pokroviteljici' odrubljena glava, pobjegla je doslovce glavom bez obzira od Islamske države.

Ispričala je i kako se u Hisbahu nalaza brojne Europljanke koje uživaju poseban tretman među islamskim vođama.

'Kada su nam se priključili strani borci i žene, za nas su oni bili heroji koji su se došli boriti za slobodu. No, zanimalo ih je samo zlato, novac i roblje koje mogu dobiti. Nisu ništa drugo nego lopovi i silovatelji', ispričala je ova 27-godišnja majka dvoje djece.
Jedna je djevojka, kaže, osuđena na smrt kada je Hisbah otkrio da se preko WhatsApp-a žalila svojoj sestri koja živi u Damasku na život u Islamskoj državi.

To je bilo čisto ubojstvo. Kazali su da je povezana s Assadovim režimom. No, nije imala novca, nije mogla putovati. Ubijena je jer je napisala - pod pritiskom smo, ne možemo ovako, imamo problema', priča Leena koja je odlučila pobjeći jer više nije mogla izdržati i gledati u što se pretvorila sloboda o kojoj je sanjala - ubijanje, mučenje, amputacije, korupciju, iživljavanje...

A s obzirom da je radila kao tajnica za sutkinju u vjerskoj policiji imala je dobar uvid.
'Jedna je žena uhićena jer je razgovarala s muškarcem u trgovini. Objašnjavala je da je to njezin muž. Osudili su je na javno bičevanje, 80 udaraca, na trgu. Izbičevali su je kao životinju, a kada se pojavio njezin suprug s papirom kojim dokazuje da mu je ona supruga, već je bilo prekasno', opisala je Leena.

Kap koja je prelila čašu bilo je ubojstvo njezine šefice, sutkinje Um Abdullah, koja je nestala, no Leena je saznala kako joj je odrubljena glava po zapovjedi Al-Baghdadija kao svadbeni dar okrutnoj članici vjerske policije.

'Prije nego što je Islamska država došla u Siriju, radila sam kao službenica a moj je suprug bio pomorac. Bili smo sretni. Imali smo kuću i automobil, mazdu. Ne možemo ostati ovdje u Turskoj, jer i ovdje ubijaju Sirijce. Idemo dalje, možda u Europu', zaključila je Leena čiji je život zauvijek obilježen Islamskom državom.

Priču o Leeni možete pogledati OVDJE.