U prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u srijedu je počelo potpisivanje ugovora o dodjeli jednokratne novčane pomoći za rješavanje stambenih potreba u okviru koje će ove godine bespovratne sredstva dobiti 129 branitelja i braniteljskih obitelji.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Oliver Soldo u izjavi za novinare kazao je kako je u županijskom proračunu za 2018. godinu izdvojeno 560.000 maraka za stambeno zbrinjavanje branitelja i članova njihovih obitelji, prenosi Fena.

- Za dobivnaje tih sredstava zaprimili smo 372 zahtjeva od kojih je povjerenstvo, koje je imenovalo Ministarstvo, utvrdilo da je validno 180 aplikacija. Obišli smo tih 180 objekata branitelja, izvršili uvid s aspekta građevinske struke, a također smo izvršili i slikanje svakog objekta pojedinačno kako bi ovaj proces učinili što transparentnijim. Od 180 aplikacija neke su otpale tijekom uvida na terenu, neke zbog manjka bodova pri bodovanju, tako da je na kraju njih 129 ostvarilo pravo na dobivanje jednokratnih bespovratnih sredstava - kazao je Soldo.

Među 129 odabranih aplikacija 14 je obitelji poginulih branitelja, 52 ratna vojna invalida i 63 razvojačena branitelja.

Ministar Soldo dodao je kako je ovo samo jedan od programa koje Ministarstvo branitelja realizira u tekućoj godini.

- Sukladno našem programu i planiranom proračunu od 2.060.000 maraka za dopunska prava branitelja, mi smo kroz program zdravstvene zaštite utrošili otprilike 248.800 maraka čime smo zdravstveno osigurali 2. 297 osiguranika - kazao je Soldo.

Po njegovim riječima, Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a zadovoljno je ostvarenjem programa u tekućoj godini.

- U proteklim godinama ovo ostvarenje iznosilo je negdje između 95 i 98 posto uspješnosti, a očekujem da će i ova godina biti na toj razini. Za sljedeću godinu sredstva su uvećana za oko 15 posto te ćemo imati 2.410.000 maraka na raspolaganju za dopunska prava branitelja - istaknuo je.

Ministar Soldo najavio je i neke nove programe potpore braniteljskoj populaciji, poput preventivnih zdravstvenih pregleda i brige o mentalnom zdravlju branitelja, pojačane lepeze pomoći za stambeno zbrinjavanje te kvalitetnije programe upošljavanja i samoupošljavanja.

Dnevnik.ba