Potpomaganje terorizma, organiziranje trgovine ljudima, napada na suce i tužitelje, korištenje položaja u vlasti radi utjecaja na svjedoke, svako širenje mrženje zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, invalidnosti, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, u budućnosti će se u Federaciji BiH, RS-u, ali i državi BiH strože kažnjavati, a zatvorske kazne zbog ovih kaznenih djela bit će veće, piše Večernji list BiH. To je zaključak Federalnog ministarstva pravosuđa koje je Vladi FBiH, ali i zastupnicima obaju domova Parlamenta FBiH ponudilo novi, izmijenjeni i dopunjeni Kazneni zakon koji će uskoro stupiti na snagu.

Veće kazne

Tako će se osobe optužene za djela terorizma, bez obzira na to jesu li terorističke aktivnosti izvršene i jesu li sredstva korištena za izvršavanje terorističkih aktivnosti, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina. Istom zatvorskom kaznom, po novom zakonu, kaznit će se osobe koje potpomažu terorističke aktivnosti ili osiguravaju financijska sredstva za njih. Organiziranje ili navođenje na prostituciju kažnjavat će se zatvorskom kaznom u trajanju o jedne do pet godina zatvora.

Onaj tko krivotvori, pribavi ili izdaje putnu ili osobnu ispravu ili se, pak, koristi njome, može se kazniti zatvorom od jedne do pet godina. Osobe koje novac ili drugu imovinu, za koju se zna da je pribavljena počinjenjem kaznenog djela, izravno ili neizravno prime, zamijene, drže, raspolažu njima, koriste u gospodarskom ili drugom poslovanju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Veće kazne predviđene su i za kaznena djela navođenja na prisilni rad - prosjačenja, držanja osobe u ropstvu ili trgovine organima, gdje je predviđena najmanja zatvorska kazna od deset godina. Ako je počinitelj postupio iz nehaja u odnosu na okolnost da su novac ili imovinska korist pribavljeni kaznenim djelom, kaznit će se novčanom ili kaznom zatvora do tri godine. Svaki oblik prijetnje upućene sucu ili tužitelju kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Ako pojedinac ili organizirana kriminalna skupina predstavnicima sudbene vlasti prijete ubojstvom, teškom tjelesnom ozljedom ili otmicom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o utvrđenoj odgovornosti.

Veće sankcije predviđene su za osobe koje obavljaju određene dužnosti u institucijama vlasti i koriste ih u svrhu pribavljanja osobne koristi, vrše utjecaj na pojedince ili institucije, što spada u kazneno djelo trgovine utjecajem. One se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina, ovisno o prekršaju. Razloge za povećanje kazni u Ministarstvu pravosuđa FBiH pravdaju, između ostalog, i činjenicom da je na temelju službenih statističkih podataka evidentan porast izvršenja kaznenih djela motiviranih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože ili etničkog podrijetla, invalidnosti, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Pravna praznina

Raste i broj slučajeva utjecaja na svjedoke, trgovine utjecajem pojedinaca ili skupina koji se nalaze u institucijama vlasti koje donose ključne odluke za funkcioniranje društva BiH. Kao argument u korist navedenih izmjena smatraju potrebnim istaknuti kako je na snagu stupio zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH od prošle godine, čime je nastala pravna praznina u reguliranju kaznenog djela trgovine ljudima na razini FBiH te je nužno što prije izvršiti potrebnu intervenciju kako bi se otklonile moguće negativne posljedice postojanja takvog pravnog vakuuma.