Srbiju su u petak poslijepodne blokirali prosvjedi zbog poskupljenja goriva, a vozači su u nekim gradovima potpuno zapriječili prometnice zahtijevajući da država smanji poreze i svoj udio u cijeni benzina i dizela. Sličan scenarij pripremaju, barem sudeći prema Facebook grupi “Stop poskupljenju goriva!!!”, i vozači u BiH, piše Večernji list BiH.

Naime, više od 5,5 tisuća članova spomenute grupe najavljuje blokadu cesta diljem BiH.
 
– Ovo se mora širiti dalje da cijela BiH bude obaviještena, znači, svi građani BiH 10. lipnja. 2018. u 17 sati staju na ulice gdje god se našli u tom trenutku, a bilo bi najbolje na glavnim ulicama… Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 sati od 10. lipnja, pa dalje sve dok se cijene goriva ne smanje…”, navodi se u objavama korisnika Facebooka.

Na društvenoj mreži Facebook proteklih dana vlada negodovanje građana BiH, Srbije i Hrvatske zbog visokih cijena goriva. Cijene goriva u BiH od prošlog mjeseca veće su za pet do 10 feninga po litri, a ovo je, inače, treće poskupljenje goriva od početka godine. Slične grupe osnovane su i u Hrvatskoj, a prosvjedi u ovoj zemlji najavljeni su za 15. lipnja.

– Naša inicijativa je da 15. lipnja od 17 do 17.10 sati imamo spontano okupljanje građana i da ugasimo aute na većim prometnicama u gradu kako bismo Vladi ukazali na prekomjerna potraživanja i namete za gorivo – kazao je pokretač inicijative “Stop rastu cijena goriva” Vedran Franc. Da ovdje nije riječ samo o praznom pisanju objava po društvenim mrežama, potvrdilo se upravo u Srbiji.

Blokada je počela oko 17 sati kada su vozači automobilima blokirali neke ključne prometnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru, Užicama, Subotici i drugim gradovima.

Neki su na kolnicima igrali nogomet, a na društvenim mrežama objavljene su videosnimke uličnog nogometa iz Novog Sada, Beograda i još nekih gradova. Slike iz svih ovih gradova svjedoče o potpunom prometnom kolapsu.