Povodom još jednog lažnog informiranja općinskih vijećnika i žitelja Rame, u svezi zastoja otvaranja doma za stare i nemoćne „Rama“, koalicija hrvatskih stranaka u općinskom vijeću Prozor-Rama je na 25. sjednici na uljuđen i demokratski način, upozorila načelnika i vijećnike vladajuće koalicije HDZ 1990 i SDA, da prestanu iznositi netočne informacije oko slučaja starački Dom, te da prestanu širiti mržnju i lažno optuživati franjevački samostan Šćit, provinciju Bosnu Srebrenu i gvardijana Jozića kao većinske vlasnike, da su isključivi krivci što starački Dom još nije proradio.

Na osnovu činjenica i argumenata kojima raspolažu sve stranke uključene u ovu problematiku, veliki broj dokumenata je objavljen i u priopćenju H.O. Kuća mira od 14.02.2019. Vidljivo je da zastoj i blokadu otvaranja staračkog Doma vrši načelnik Jozo Ivančević uz pomoć nekolicine njemu odanih crkvenih predstavnika. Naravno, u pozadni svega su osobni interesi.

Ovdje ćemo navesti par primjera te blokade od strane načenika:

- U proračunu za 2016. godinu, načelnik Ivančević je predvidio znatna sredstva za završetak staračkog Doma kao i prethodnih godina. Međutim, promjenom gvardijana, ta ista sredstva je uz pomoć svoje većine HDZ 1990-SDA potpuno ukinuo.

- U proračunskim godinama 2017., 2018. i 2019. konto za starački Dom je potpuno ukinut, ova činjenica govori sama za sebe kako načelnik Ivančević ne misli ništa poduzeti kako bi se Dom priveo kraju.

- Još jedan dokaz da načelniku Jozi Ivančeviću nije stalo da starački Dom proradi je Operativni plan realizacije strategije razvoja općine Prozor-Rama za 2019. i 2020. godinu. Koji je usvojen 31.01.2019. na 24. sjednici općinskog vijeća u kojem se nigdje ne spominje starački Dom.

- Da načelnik laže u jučerašnjoj informaciji, a također i u obraćanju javnosti, je podatak koji je dao. A to je, kako je općina u dosadašnju izgradnju Doma uložila oko 2.200.000,00 KM. dok u službenom knjigovodstvu staračkog Doma, koje je usput rečeno vođeno dok su njegovi ljudi upravljali Domom, naveden iznos od 1.650.000,00 KM ulaganja općine. Te se sa pravom pitamo: načelniče Ivančeviću, gdje je ta razlika u iznosu od preko 550.000,00 KM!?

- Na sastanku u Zagrebu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH ste sa gvardijanom Jozićem dogovorili da će te vas dvojica imenovati v.d. ravnatelja Doma. Ali odmah po povratku u općinu ste krenuli sa izigravanjem istog dogovora, a sve u cilju da Dom ne proradi, iz samo jednog razloga, a to je, što je gvardijan Jozić obećao da će Dom biti u funkciji nakon imenovanja v.d. ravnatelja u roku šest mjeseci.

- Načelnik sada traži da Upravno vijeće imenuje v.d. ravnatelja, i to vijeće za koje on smatra ispravnim, ne poštujući volju većinskog vlasnika, a ne uvažava ni svoga pravnog savjetnika Vukoju i sud u Mostaru, koji su rekli da v.d. ravnatelja imenuju osnivači. Jer kako kaže „sve ostalo bi bilo protuzakonito“. Ovim putem se pitamo, gosp. načelniče Ivančeviću, kako vam nije bilo protuzakonito kada ste vi i fra. Tomislav Brković imenovali v.d. ravnatelja fra Milenka Petričevića?!

- Načelnik se izravno miješa u unutarnje uređenje crkve i hoće da određuje tko će u njoj što biti i kako se ponašati, tražeći od gvardijana fra Andrije Jozića da se odrekne Provincije. To nas podsjeća na vremena kada su diktatori od crkvenih dužnosnika tražili da se odreknu Vatikana.

Načelniče Ivančeviću, već ste raselili većinu ramskog puka i potrošili stotine milijuna maraka proračunskog novca. Ovakvom politikom i ponašanjem i dalje rastjerujete narod po svijetu, a sada izgleda pokušavate i vama nepodobne fratre otjerati iz Rame. Ipak, sigurni smo da će gvardijan ostati sa svojim preostalim pukom, a pitanje je gdje će te biti vi i vaši poslušnici koji se spore sa crkvom, ne radi općeg, već radi osobnog interesa.

Nek vam Bog oprosti, a narod zapamti, kako više nikada takve ne bi birao.

Koalicija hrvatskih stranaka Prozor-Rama