Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2018. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 77.584 birača.      

SIP BiH je donijelo i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava sadrži istu adresu u inozemstvu.

Žalbe na navedenu odluku, koja je sinoć objavljena na internet stranici SIP-a BiH, mogu se podnijeti Žalbenom odjeljenju Suda BiH putem SIP-a BiH do 15.08.2018. godine do 24.00 sati.

Žalbe se dostavljaju putem faks aparata na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese [email protected] ili osobno u sjedište SIP-a BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.  SIP BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasuju izvan BiH, da posjete internet stranicu SIP-a BiH i provjere status njihove prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Birači izvan BiH koji su prijave za registraciju dostavili izvan roka ili im je prijava odbijena, ukoliko imaju važeću CIPS-ovu osobnu iskaznicu biračko pravo mogu ostvariti u BiH na dan izbora 7. listopada.

Značajan broj birača je dostavio dvije ili više prijava sa različitim adresama u inozemstvu. SIP BiH je uzelo u obzir zadnju navedenu adresu, zato poziva sve birače izvan BiH da provjere adresu na internet stranici SIP BiH i ukoliko je nevalidna adresa da to odmah prijave putem maila [email protected] , a najkasnije do 15. kolovoza do 24.00 sata, priopćeno je iz SIP-a.

(Fena)