Svi korisnici YouTubea, popularnog internetskog servisa za razmjenu video sadržaja, od sada će kupovinu moći obaviti izravno preko video-oglasa.

Oglašivači će na svom video-oglasu moći istaknuti linkove koji vode do određenih proizvoda, njihove cijene i specifikacije, piše Zimo.co.

Novi format oglašavanja dio je šire Googleove strategije kojom želi konkurirati popularnim stranicama za prodaju proizvoda putem interneta, kao što su Amazon i eBay.

Za maloprodajne lance mogući savez s Googleom mogao bi biti način kojim bi se smanjila dominacija Amazona i unaprijedila ponuda za trgovinu preko mobilnih telefona.

YouTube se nada da će iskorakom u elektronsku trgovinu na najbolji način iskoristiti više od milijun YouTube kanala koji se bave ocjenjivanjem proizvoda, a broj pregleda takvih videozapisa u porastu je za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, javlja Zimo.co.

Prvi partneri YouTubea u trgovini putem interneta su Sephora, kompanija koja se bavi maloprodajom dekorativne kozmetike, i wayfair.com, stranica za prodaju namještaja i opreme za kućanstvo.