Već se prošli tjedan osjetila preopterećenost interneta u Europi zbog toga što je ogroman broj korisnika u samoizolaciji ili pak u karanteni te vrijeme uglavnom provodi na internetu.

Jedan od načina da se olakša promet internetom u Europi je taj da se smanji korištenje zahtjevnijih servisa, a YouTube je svakako jedan od njih.

Google je prošli tjedan najavio mjere za smanjenje potrošnje prometa, a te se mjere šire iz Europe na cijeli svijet.

Na trajanje od mjesec dana, YouTube klipovi će se automatski postavljati na SD rezoluciju (480p). To ne znači da će vam HD rezolucije biti onemogućene, nego samo da ćete ih morati sami postaviti, a YouTube računa (a vjerojatno iz analitike i zna) da prosječni korisnici tu opciju rijetko kada diraju.

Videi će biti manje detaljni, ali će zato promet preko interneta biti znatno manji što će provajderima značajno olakšati posao. Naravno, radi trenutnog stanja, moguće je da će se ova limitacija produžiti i na više od mjesec dana.

Iako mediji tvrde da je ovakvo nešto preventivno te da se ni u jednom dijelu svijeta nije prijavilo usporenje interneta ovih dana kada smo svi kući, svi vi koji ste u Hercegovini itekako znate da to nije istina, prenosi Bajtbox. Povećan promet se itekako osjetio, a operateri očito nisu bili dovoljno spremni.

Ovakav korak Googlea s YouTubeom je itekako mudar, ako nas pitate. Sličnu stvar je već učinio i Netflix radi značajnog porasta prometa u SAD-u, ali i u Europi.