YouTubeova borba protiv dezinformacija nastavlja se, ovaj put "posuđivanjem" ideje s platforme X.

X od prošle godine ima aktivan program "Community Notes", koji omogućava svim korisnicima napisati bilješku ispod neke objave, a dobije li ona dovoljno glasova kao korisna, počinje se prikazivati svim posjetiteljima.

Tako se ispod objava može dodati kontekst, napomena o tome da je sadržaj lažiran, generiran umjetnom inteligencijom, zavaravajući, da je riječ o parodiji, i slično.

Od sada će i YouTube omogućiti takvo pisanje bilješki, u programu koji nazivaju "Notes", prenosi Bug.

Eksperimentalni je dodatak platformi započeo s testiranjem u SAD-u i na engleskom jeziku, a svrha mu je ista kao na X-u – davanje dodatnog konteksta sadržajima.

Gledatelji i sudionici eksperimenta moći će YouTubeu dati i povratne informacije o samom programu, pa će oni na temelju njih odlučiti kako ga poboljšati i eventualno proširiti s vremenom.

Pisanje bilješki bit će omogućeno tek manjem broju gledatelja, onima koji imaju svoj kanal i dobru reputaciju, odnosno nisu "uhvaćeni" u kršenju pravila korištenja usluge.

Napisane bilješke pojavljivat će se ispod videa, a sudionici programa ocjenjivat će ih kao manje ili više korisne.

Kad neka bilješka dobije dovoljno pozitivnih ocjena, prikazivat će se svima i razjašnjavati bitne činjenice o sadržaju pored kojeg se nalazi.