Kineski predsjednik Xi Jinping je predstavio veliki plan za razvoj srednje Azije, od izgradnje infrastrukture do jačanja trgovine, preuzimanjem nove vodeće uloge u regiji koja je tradicionalno bila ruska sfera utjecaja.

Kina je spremna koordinirati razvojne strategije s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom i promicati modernizaciju sviju, rekao je Xi u obraćanju na samitu Kine i središnje Azije u sjeverozapadnoj Kini.

- Ovaj je samit dodao novi poticaj razvoju i revitalizaciji šest zemalja i ubrizgao snažnu pozitivnu energiju u regionalni mir i stabilnost, rekao je Xi kasnije na konferenciji za novinare sa svojim srednjoazijskim kolegama.

- Zajedno ćemo poticati novu paradigmu duboko komplementarne suradnje na visokoj razini u kojoj svi dobivaju, dodao je.

Kina se svojim angažmanom postavila na čelo utrke za politički utjecaj i energetske resurse u energetski bogatoj regiji, gdje je Rusija zaokupljena ratom u Ukrajini a američko prisustvo u regiji se smanjilo.

Pet bivših sovjetskih republika, s mrežom trgovačkih koridora, nudi Kini alternativne smjerove za prijevoz goriva, hrane i druge robe u slučaju poremećaja.

Obećanja potpore i suradnje na dvodnevnom samitu predstavljat će kontrast "negativnoj" slici Kine koja će biti predstavljena na samitu čelnika G7 u Japanu u petak, ocjenjuje Reuters.

Kineska potpora srednjoj Aziji također se čini kao protuteža američkim optužbama za njezinu diplomaciju prisile.

Xi je rekao da bi Kina i zemlje središnje Azije trebale produbiti povjerenje i ponuditi "jasnu i snažnu podršku" temeljnim interesima kao što su suverenitet, neovisnost, nacionalno dostojanstvo i dugoročni razvoj.

Nije spomenuo Ukrajinu, koja je kao i srednjoazijske države bila dio Sovjetskog Saveza.

- Kina je spremna pomoći srednjoazijskim zemljama da poboljšaju provedbu zakona, sigurnost i izgradnju obrambenih sposobnosti, rekao je.