Kineski predsjednik Xi Jinping (69) danas je glasovima gotovo tri tisuće članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), osigurao svoj treći petogodišnji mandat, što je i presedan jer time postaje najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga. Prijedlog su podržala 2952 člana kineskog parlamenta koje imenuje vladajuća stranka.

Za izbor nije bilo drugog kandidata, a glasanje je trajalo oko sat vremena, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta. Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata te je njegova vlast već produžena prošlog listopada kada je ponovno potvrđen na još pet godina kao glavni tajnik središnjeg komiteta vladajuće Komunističke partije.

Li Qiang bi trebao biti imenovan za premijera

U iduća dva dana trebali bi biti imenovani ili izabrani i dužnosnici koje je Xi odobrio za popunjavanje najviših pozicija u vladi, uključujući Li Qianga koji je na čekanju za premijera i za kojeg se očekuje da će biti imenovan na drugo mjesto u Kini, za upravljanje drugim najvećim svjetskim gospodarstvom.

Xi je ležerno razgovarao s Lijem, koji je sjedio s njegove lijeve strane, dok su delegati polagali glasačke listiće u elektronske glasačke kutije.

Putin mu čestitao

Izbor državnih čelnika u parlamentu odvija se tri mjeseca nakon ukidanja stroge politike vezane uz covid-19 i novog vala infekcija uzrokovanog visoko prenosivim sojem virusa omikron koji je zahvatio zemlju, zbog čega su u parlamentu svi delegati i osoblje, osim desetaka najviših čelnika, nosili maske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u brzojavu čestitao Xiju. Putin je rekao kako je siguran da dvojica čelnika mogu unaprijediti svoju suradnju u najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima, priopćio je Kremlj. "Uvjeren sam da ćemo, radeći zajedno, osigurati proširenje plodonosne rusko-kineske suradnje u raznim područjima", poručio je Putin Xiju.