Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na donaciju 10 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 za 20 siromašnijih država kako bi se osigurala ravnopravna distribucija širom svijeta.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je povećana potražnja za cjepivima protiv COVID-19 dovela do kašnjenja isporuka.

Poručio je da je odmah potrebno 10 milijuna doza da bi 20 zemalja moglo početi cijepiti zdravstveno osoblje i starije ljude u sljedeća dva tjedna, prenosi Anadolija.

Ghebreyesus je kazao da je ostalo još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine, a 36 zemalja još uvijek čeka cjepiva da mogu početi vakcinisati zdravstvene radnike i starije osobe.

Po njegovim riječima, od 36 zemalja planirano je da 16 primi prve doze iz COVAX-a u narednih 15 dana, a preostalih 20 ostalo je da čekaju cjepiva.

''Dakle, danas tražim od zemalja koje imaju doze cjepiva da doniraju što više doza kako bi nam pomogli da ispunimo taj cilj'', rekao je u petak Ghebreyesus.

Također je zatražio i od proizvođača da povećaju proizvodnju kako bi se dodatne doze cjepiva mogle donirati siromašnijim zemljama.