Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas Europljane da putuju odgovorno tijekom ljeta i upozorila je da Europa "nikako nije izvan opasnosti" od covida-19 unatoč padu stopa zaraze posljednjih tjedana.

"S obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska natjecanja sljedećih dana i tjedana, WHO Europa poziva na oprez", rekao je na brifingu za novinare čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge.

"Budite svjesni rizika"

"Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto", izjavio je Kluge.

Tijekom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva covida-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

"Broj prijavljenih infekcija prošlog tjedna bio je 368.000, što je petina tjednih slučajeva prijavljenih tijekom vrhunca u travnju ove godine", kazao je Kluge.

"Delta varijanta je razlog za zabrinutost"

"Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti", istaknuo je.

Kluge je rekao da je tzv. delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta "pokazuje povećanu zaraznost", a mnogi koji spadaju u osjetljive skupine stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

S obzirom na to da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu cjepiva, to nije dovoljno da se spriječi novi val virusa, ustvrdio je on.