Nekoliko dana prije Uskrsa i dva tjedna prije početka ramazana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu preporuke o organiziranju vjerskih skupova u Europi, pozivajući da se održe na otvorenom u zemljama gdje su okupljanja još dopuštena.

"U zemljama gdje se virus više širi, treba ozbiljno razmisliti o virtualnim skupovima, o odgodi ili o smanjenju veličine tih skupova", napisao je WHO za Europu u priopćenju na temu vjerskih slavlja u proljeće, prenosi Tportal.hr. 

Općenito, "svi vjerski obredi trebaju se održavati vani ako je moguće, ili ih treba smanjiti u obimu i u trajanju, uz poštovanje razmaka, prozračivanje, pranje ruku i korištenje maski", preporučuje UN-ova organizacija. "Još je bolje ako se slavi sa članovima kućanstva", poručuje WHO, upozoravajući da treba izbjegavati svaki kontakt u slučaju simptoma i karantene.

Što se tiče skupova u zatvorenom, WHO podsjeća da su "osobito opasni, pa i oni manji" jer se okupljaju članovi različitih kućanstava, premda te skupove službeno ne zabranjuje. U nekoliko zemalja europske regije WHO-a koja obuhvaća pedesetak zemalja, među kojima Rusiju i više zemalja srednje Azije, "broj zaraženih ozbiljno raste i u ovoj fazi pandemije ne smijemo popuštati oprez", ističe organizacija.  
Kršćani u nedjelju, nakon Velikog tjedna, slave Uskrs, a židovi Pashu. Muslimanski mjesec posta, ramazan, traje od 13. travnja do 12. svibnja.