Gotovo 26 milijuna ljudi moglo bi biti pogođeno potresom koji je ovog tjedna zatresao Tursku i Siriju, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kada novi podaci pokazuju da je poginulo gotovo 26.000 ljudi. WHO poziva na žurnu financijsku pomoć od 42.8 milijuna dolara kako bi se odgovorilo na prve potrebe.

Početkom ovog tjedna ta je organizacija, koja je već izdvojila 16 milijuna dolara, ocijenila da su potresom pogođena 23 milijuna ljudi. Danas je taj broj narastao na 26 milijuna, 15 milijuna u Turskoj i gotovo 11 u Siriji. Među njima se više od pet milijuna smatra posebno "ranjivima", od čega je gotovo 350.000 starijih i više od 1.4 milijuna djece.

Oštećeno je najmanje 20 zdravstvenih objekata

WHO ocjenjuje da se u Turskoj srušilo više od 4000 objekata, a 15 bolnica je djelomično ili teško oštećeno. U Siriji, gdje je zdravstveni sustav na izdisaju zbog 12-godišnjeg rata, oštećeno je najmanje 20 zdravstvenih objekata na sjeverozapadu, od čega četiri bolnice.

WHO je objavio da je u četvrtak otpremio u Tursku 37 tona traumatološke i kirurške opreme, a 35 tona je u petak stiglo u Siriju. Treća pošiljka s takvom opremom treba u ponedjeljak stići u Siriju. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus doputovao je u subotu u Alep, u Siriji, koji je teško stradao u potresu.