Facebook je nakon višemjesečne drame i sustavnog smanjivanja potencijalnih penala za neposlušne korisnike WhatsAppa ipak odlučio popustiti restrikrivne mjere i priču o novim uvjetima korištenja svesti na nekoliko podsjetnika.

Pet mjeseci nakon prve objave uvjeta korištenja koji su tijekom prve polovice 2021. kompaniju koštali nekoliko desetaka milijuna korisnika, Facebook i WhatsApp su odlučili – ne napraviti ništa. Kompanija je u nedavnoj objavi za TheNextWeb napisala da “nakon razgovora sa vlastima i sigurnosnim stručnjacima Facebook nema planove za ograničavanje funkcija onima koji nisu prihvatili ažurirane uvjete korištenja”, piše tportal.

Ono što će slijediti, doduše, su povremeni podsjetnici koji će vas podsjećati da novi uvjeti postoje te da biste ih trebali prihvatiti.

Podsjetimo, Facebook je u siječnju objavio nova pravila korištenja kako bi na platformi omogućio komunikaciju između online dućana i korisnika na WhatsAppu, no javnost je to interpretirala kao još jedan pokušaj sakupljanja podataka. Rezultat je bio najveći egzodus korisnika u povijesti aplikacije te nekoliko više ili manje spretnih Facebookovih poteza da tu štetu smanji.

Kompanija je prvo odgodila rok za prihvaćanje uvjeta do 15. svibnja, nakon čega je potpuno isključivanje usluge zamijenila ‘postupnim smanjivanjem broja značajki’ – da bi na kraju sve pretvorila u ‘povremeni podsjetnik koji ne bi trebao remetiti korisničko iskustvo’.

Nova situacija koja uključuje bezazlene podsjetnike, upozorava Engadget, možda neće trajati vječno, no korisnici koji su odbili prihvatiti pravila zasad su – sigurni.