U posljednje vrijeme Google sve više i više ograničava besplatno pohranjivanje na oblak.

Tvrtka je prestala nuditi neograničene sigurnosne kopije za Fotografije u pokušaju da natjera ljude da plate za Google One planove ako njihovi zahtjevi premašuju 15 GB ponuđenih besplatno uz svaki račun, prenosi Bajtbox.com.

Sada bi slična sudbina mogla stići i WhatsApp. Disk trenutačno ne ubraja sigurnosne kopije WhatsAppa u vašu kvotu za pohranu, ali ako je vjerovati sljedećim informacijama, Google bi mogao uskoro dodati ograničenja koliko svojih stvari možete besplatno pohraniti u oblak.

Prije nekoliko mjeseci pojavila se opcija u razvoju koja bi, nakon što se pojavi, omogućila korisnicima da upravljaju veličinom sigurnosne kopije kako bi odlučili koje dijelove svoje WhatsApp povijesti chata žele prenijeti u oblak.

Tada se nagađalo da se radi o pripremi za uklanjanje ili barem ograničenje besplatne pohrane Drivea za sigurnosne kopije WhatsAppa. Sad se čini da je to nagađanje bilo točno. WABetaInfo je pronašao neke zanimljive nizove dok je secirao najnoviju beta verziju WhatsAppa, a to nije dobra vijest za one od vas koji čuvaju baš sve poruke i slike.

Neki od ovih nizova otkrivaju kako će aplikacija prenijeti vijesti (“Promjena sigurnosne kopije Google diska”) i obavijesti s pojedinostima koje vas obavještavaju kada ćete popuniti svoju besplatnu pohranu (“Google disk je gotovo pun”) i kada ste dosegnuli vaše ograničenje (“ograničenje Google diska dostignuto”).

Ova besplatna razina može biti ograničena na 2 GB (2 GB je uzeto samo kao primjer), nakon čega ćete i dalje moći prenijeti svoje razgovore na Google disk, ali će se početi ubrajati u vašu kvotu pohrane.

2 GB je u redu ako ne ubacite previše medija, ali ako počnete brojati fotografije i videozapise preuzete tijekom mjeseci/godina, 2 GB se popune jako brzo.

Kakvo je Vaše mišljenje o ovome, smatrate li da je Google postao previše pohlepan ili Vam je uredu što naplaćuju svoje usluge?