Tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres preminule su četiri osobe, objavila je policija Washingtona. Prema pisanju BBC-a, jedna žena je ubijena nakon što je s Trumpovim pristašama ušla u zgradu Kongresa. Došlo do sukoba s policajcima u civili, a jedan hitac pogodio je ženu kod koje je nakon prebacivanja u bolnicu konstatirana smrt. Od tri ostale osobe koje su preminule na području Kapitola radi se o jednoj ženi i dvojici muškaraca.

CBS News javlja da članovi Trumpova kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana na američki Ustav kojim je regulirano 'uklanjanje' aktualnog predsjednika SAD-a s funkcije.

- Članovi Trumpova kabineta razmatraju primjenu 25. amandmana da smijene predsjednika Trumpa. Zasad nisu ništa formalno prezentirali potpredsjedniku Penceu, ali u tijeku je rasprava o toj mogućnosti, izvijestila je reporterka Margaret Brennan.

Da se razmatra primjena 25. amandmana, javlja i CNN koji navodi da su četiri visokopozicionirana republikanca zatražila takvu opciju, a dva druga smatraju da Trumpa treba opozvati ubrzanim 'impeachmentom'.

- Moramo ga ukloniti, jasan je bio jedan od njih.

U slučaju 'impeachmenta', Trumpu bi doživotno bilo onemogućeno kandidiranje za bilo koju javnu dužnost, što bi osujetilo njegove navodne planove da se za četiri godine pokuša vratiti u Bijelu kuću. U slučaju primjene 25. amandmana, procedura za početak nalaže pristanak većine članova Trumpova kabineta.

Facebook je priopćio da je na 24 sata blokirao Trumpu pristup njegovu profilu na toj društvenoj mreži zbog kršenja uvjeta korištenja.

Prema neslužbenim informacijama više američkih medija, u Bijeloj kući se spremaju nove ostavke. Među onima koji ih razmatraju je i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. Službeno je potvrđeno da je ostavku dala zamjenica šefice odjela za odnose s javnošću Sarah Matthews.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, vjeran suradnik republikanskog predsjednika, osudio je nasilje Trumpovih pristaša.

- Putovao sam u mnoge zemlje i uvijek sam se zauzimao za pravo svakog čovjeka da mirno prosvjeduje za svoja uvjerenja i za svoje interese, napisao je državni tajnik na Twitteru.

- No nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inozemstvu, istaknuo je.