Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer se čekaju podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno utjecati na tržište.

Dow Jones porastao je 0,16 posto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,26 posto, na 2.662 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 7.013 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica porasle treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlotjednog oštrog pada, najvećeg u dvije godine.

Jučer su porasle cijene u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je predvodio nekretninski, s rastom od 0,5 posto. Među većim dobitnicama bilo je i nekoliko dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Apple.

U posljednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 posto, no i dalje je u minusu 7,3 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

Ulagači su jučer bili oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizirala i jer će u srijedu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smjer tržišta, s obzirom na to da su početkom veljače podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plaća izazvali oštar pad cijena dionica upravo zbog straha da će jačanje potrošnje potaknuti inflaciju, a to navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Rast cijena je dobar znak

Rob Haworth, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management, kaže da je rast cijena dionica tri dana zaredom dobar znak, ali da je prerano reći da se tržište stabiliziralo.

"Mislim da se još barem nekoliko dana može očekivati nestabilno trgovanje, dok tržište ne dokuči što se doista događa", kaže Haworth.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih gospodarstava, dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, dio analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno, s obzirom na planove središnjih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,4 milijarde.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 posto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 12.196 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.109 bodova.