Na Wall Streetu su cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula prijetnja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će zid na granici s Meksikom biti izgrađen makar vlada morala prestati s radom.

Dow Jones oslabio je 0,40 posto, na 21.812 bodova, dok je S&P 500 pao 0,34 posto, na 2.444 boda, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 6.278 bodova.

Nakon snažnog rasta dan prije, jučer su indeksi izgubili dio tih dobitaka jer je ulagače uznemirila Trumpova izjava da će zid prema Meksiku biti izgrađen makar vlada morala prestati s radom.

Čelnik zastupničkog doma Paul Ryan ponešto je umirio tržište kazavši da nije nužno da vlada prestane s radom.

No, nije preostalo još puno vremena do kada Kongres mora odobriti planove proračunske potrošnje i postići dogovor o povećanju plafona državnog zaduživanja.

Fitch bi mogao razmotriti kreditni rejting SAD-a

Agencija Fitch poručila je da bi mogla razmotriti kreditni rejting SAD-a 's mogućim negativnim implikacijama' ako se u određenom roku ne postigne dogovor o povećanju državnog zaduživanja.

Doduše, prestanak s radom dijelova vlade u SAD-u ne bi bio presedan. U posljednjih desetak godina pojedine vladine agencije već su prestajale s radom na dan ili dva, kada Kongres nije uspio u roku postići dogovor o financiranju države.

No, nepopustljive rasprave u Kongresu i iscrpljujući pregovori o financiranju vjerojatno bi negativno utjecali na tržište.

Tim više što se politički problemi predsjednika Trumpa redaju jedan za drugim, što bi moglo loše utjecati na njegova obećanja o poreznoj reformi i povećanju državne potrošnje.

"Posljednjih tjedana financijska tržišta ponešto osciliraju zbog političke situacije u SAD-u. Vjerujem da tržišta ne mare toliko za svu tu buku koja dolazi iz Washingtona, no nisu sigurna što to znači za poreznu reformu", kaže Paul Eitelman, strateg u tvrtki Russell Investments.

Trumpova obećanja o poreznom rasterećenju i povećanju državne potrošnje bili su glavni pokretači rasta S&P 500 indeksa u ovoj godini za više od 13,5 posto.

Ulagače je jučer uznemirio i podatak da je prodaja obiteljskih kuća u SAD-u u srpnju neočekivano pala na najnižu razinu u sedam mjeseci, što otvara pitanje o snazi potrošnje, najvećem pokretaču američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, na 7.382 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,45 posto, na 12.174 boda, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.115 bodova.