Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer se uoči odluke američkog Feda o kamatnim stopama pod pritiskom našao komunalni sektor, a zbog smanjenih ocjena analitičara pale su i cijene dionica proizvođača čipova.

Dow Jones oslabio je 0,26 posto, na 26.492 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.915 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,18 posto, na 8.007 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljene njihove odluke.

Očekuje se da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova već treći put od početka godine.

Pažljivo će se pratiti i ostali detalji u priopćenju radi eventualnih novih smjernica po pitanju situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu i hoće li Fed još jednom do kraja godine podići cijenu novca.

Uoči odluka Feda, pod najvećim je pritiskom bio komunalni sektor, s prosječnim padom cijena za 1,2 posto, koji je inače privlačan u vrijeme niskih kamatnih stopa, s obzirom da isplaćuje relativno solidnu dividendu.

Znatno su pale i cijene dionica proizvođača čipova nakon što su dvije brokerske kuće smanjile ocjene za niz tih proizvođača. Tako je, primjerice, cijena dionice Intela pala više od 2 posto.

Rastu dionice u energetskom sektoru

S druge strane, najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 0,6 posto, jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri godine.

Cijene nafte rastu jer se bliži početak primjene američkih sankcija na iranski naftni sektor, dok s druge strane OPEC i Rusija ne kane povećati proizvodnju kako bi nadoknadile manjak ponude nafte iz Irana.

Osim zbog sjednice Feda, ulagači su oprezni i zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon što su u ponedjeljak na snagu stupile 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD.

Peking je uzvratio carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i otkazao za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, jer su ulagači očekivali nastavak pregovora između Washingtona i Pekinga, no sada su te nade splasnule.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, na 7.507 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 12.374 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.479 bodova.