Povjerljivi američki obavještajni dokument kaže kako je privatna vojska Wagner pokušala kupiti oružje i vojnu opremu od Turske, zemlje koja je članica NATO-a, piše CNN.

Dokument pokazuje da je Wagner spreman uložiti financijska sredstva kako bi dodatno ojačao svoje sposobnosti.

Turska se kao članica NATO-a smatra partnerom SAD-a i drugim zemljama koje pružaju izravnu vojnu podršku Ukrajini, te je javno izrazila protivljenje ruskoj invaziji. U Turskoj se također nalazi glavna američka vojna baza u kojoj se skladišti nuklearno oružje, te služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

Prema izvještaju američkih obavještajnih službi citiranom u dokumentu, osoblje Wagnera sastalo se s "turskim kontaktima" početkom veljače s namjerom "kupovine oružja i opreme iz Turske" koje bi zatim mogli koristiti Wagnerovi plaćenici koji se bore uz njih Ruske snage u Ukrajini.

Nejasno je tko su bili ti "kontakti" i je li turska vlada znala za sastanke. Ne postoje dokazi kako je postignut napredak u dogovoru oko prodaje oružja vagnerovcima. Ipak, mogućnost da NATO saveznik prodaje oružje ruskim plaćeničkim snagama vjerojatno bi izazvala ozbiljnu zabrinutost u Washingtonu i zakomplicirala odnos Ankare s drugim članicama NATO-a.

Dokument koji je objavljen pod naslovom "Mali, Rusija, Turska: Wagner traži oružje od Ankare" otkriva pojedinosti sastanaka u veljači i govori ovo nije bio prvi ovakav pokušaj vagnerovaca da se naoružaju. Navodi se da je Wagner također planirao koristiti oružje i opremu iz Turske u Maliju, afričkoj zemlji u kojoj vagnerovci djeluju.

Dodatno, u dokumentu se tvrdi da paravojna skupina planira nastaviti regrutirati zatvorenike iz ruskih zatvora. CNN nije potvrdio vjerodostojnost dokumenta, ali su američki dužnosnici naznačili da je većina iscurjelih podataka autentična.